Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nackskadade Robyn samlar kraft för stora operationen

Robyn Anborg är sängliggande under nästa hela dygnet.
Foto: Privat
Robyn skickar en hälsning från Barcelona där operationen ska göras den 21 mars.
Foto: Privat

Svårt nackskadade Robyn Anborg, 29, samlar kraft för det stora ingreppet där den instabila nacken ska stelopereras med hjälp av bitar från henne egna revben.

Det är en operation hon inte kan få Sverige och Robyn har därför rest till ett sjukhus i Barcelona.

– Nu närmar det sig och det känns bra. Jag är inte rädd, säger hon i en hälsning från sjuksängen.

Expressen har tidigare skrivit om Robyn Anborg från Huddinge som har en nackskada som förvandlat henen från en superaktiv sporttjej till rullstolsburen.

Hon lider av en medfödd bindvävsdefekt och fick för några år sedan en smäll mot huvudet i samband med träning. Ligamenten i nackryggen är skadade vilket lett till att kotor och huvud inte kan hållas på plats.

Robyn Anborg med sambon Daniel Sandström innan hon insjuknade.
Foto: Privat

Svår värk och ständigt trött

Nacken är instabil och huvudet sitter ”löst”. Tillståndet kallas craniocervikal instabilitet. Detta leder, förklarar Robyn, till ett tryck på hjärnstammen vilken i sin tur orsakar nervsmärta i nacken, huvudvärk, trötthet och även andningssvårigheter. I dag är hon i princip sängliggande 22 timmar per dygn.

Nu har Robyn Amborg rest till Barcelona för att genomgå en omfattande operation på Teknon hospital. I Sverige kan hon inte få operationen, och här finns heller inte den typ av röntgenutrustning som krävs för att undersöka skadan.

Robyns anhöriga startade en insamling på Facebook för att bekosta operationen. För närvarande har man fått ihop cirka 600 000 kronor.

Robyn genomgår nu förberedande behandling inör operationen då delar av ryggraden stelopereras.
Foto: Privat

Efter förberedande undersökningar ska Robyn opereras av spanska specialister den 21 mars, om allt går som planerat.

– Nu närmar det sig det och det känns bra, Jag är faktiskt inte rädd. Det enda jag är rädd för är om det inte blir någon operation, säger Robyn Anborg i en hälsning från sjuksängen i Barcelona. Hon fortsätter:

– Jag vet att jag måste göra detta, jag vill bli verkligen bra, komma över på andra och stå i frihetsbacken och känna kan leva mitt liv igen.

Läkaren: Blir ett moment 22 

Bo Bertilson, läkare och smärtforskare vid Karolinska institutet och Akademiskt primärvårdscenter, har undersökt många patienter med problem som liknar Robyns.

Att hon nu tvingas utomlands för att få hjälp beror inte på att svensk sjukvård saknar kunskap om själva ingreppet – en steloperation av nacken - förklarar Bertilson.

– Det finns kompetens för att operera, det är inget konstigt med att stabiliseringsoperera en ryggrad. Detta görs regelbundet i Sverige. Även att man använder ben från egna kroppen, till exempel en bit av höftbenet, är heller inget konstigt, säger Bertilson.

Så varför måste patienter som Robyn operera sig utomlands?

– Diagnosen är inte accepterad i svensk sjukvård för att utföra ingreppet. Man erkänner inte de diagnostiska metoder som används i utlandet, eftersom man menar att det saknas vetenskapligt underlag, säger Bo Bertilson.


Robyn Anborg var en mycket aktiv sportutövare tidigare.
Foto: Privat

För många patienter slutar det med ett moment 22 där svensk sjukvård psykklassar dem i stället.

– Om det inte går att påvisa problemet med ett blodprov eller bilddiagnostik tenderar patienten att få en psykosocial diagnos i stället. Det är en stark tendens, menar Bo Bertilson.

”Många har fått ny livskvalitet”

Han vill inte lova att Robyn Anborg blir bättre av operationen, eftersom det ännu saknas en samlad utvärdering av ingreppet kliniken utför.

– Men de patienter jag känner till som varit där har fått en väsentligt förbättrad livskvalitet. En helt annan nivå, förklarar Bo Bertilson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.