Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisaspiranten Nåbo ny SSU-ordförande

Efter en jämn omröstning har Lisa Nåbo valts till ny förbundsordförande för SSU – med minsta möjliga marginal. Med sina 114 röster – 113 röster krävdes för att vinna – slog hon ut valberedningens förlag.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisa Nåbo ny förbundsordförande för SSU.
Foto: ERIK SIMANDER/TT
26-åriga Lisa Nåbo ny förbundsordförande för SSU.
Foto: ERIK SIMANDER/TT
Lisa Nåbo, 26, vann omröstningen till ny förbundsordförande för SSU – med minsta möjliga marginal 114 mot 113 röster.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en jämn omröstning har Lisa Nåbo valts till ny förbundsordförande för SSU – med minsta möjliga marginal.

Det krävdes 113 röster för att vinna. Så med sina 114 slog Nåbo ut valberedningens förslag.

– Det känns väldigt stort. Jag har nog inte helt förstått det, säger Lisa Nåbo till TT.

Redan vid årsskiftet meddelade Philip Botström, 30 år, att han lämnar posten som ordförande för SSU på förbundets kongress i augusti.

”Det är dags för ett generationsskifte”, sade han då.

”Störst prioritet”

26-åriga Lisa Nåbo från Rimforsa söder om Linköping tar över stafettpinnen, meddelade SSU på söndagen. Hon beskriver sig själv som ”en vanlig tjej från Linköping” som hittade SSU i tidiga tonåren och som varit politiskt engagerad sedan dess.

– Frågorna som alltid varit viktiga för mig är jämlikheten, det mest prioriterade uppdraget vi har är att minska den ekonomiska ojämlikheten. Sedan har jag alltid haft ett stort engagemang, intresse och glöd för de klimatpolitiska frågorna. Det har format mig och jag hoppas att det kommer att forma SSU och socialdemokratin framöver.

Kampen om posten stod mellan två kvinnor. Valberedningens förslag, 28-åriga Amalia Rud Pedersen från Göteborg, fick 112 röster. Men Nåbo ser ingen risk för splittring inom förbundet efter den jämna omröstningen.

– Vi har haft en transparent och demokratisk process inför det här valet och jag tycker att det är ett styrkebesked att SSU har haft två så starka ordförandekandidater som också lockat ett så brett stöd i vår organisation. När vi lämnar kongressen så är vi enade för att se till att det ungdomspolitiska program vi antagit ska bli verklighet.

”Har sett verkligheten”

Nåbo avslutar för närvarande sin utbildning till polis med att tjänstgöra som aspirant, varifrån hon hoppas kunna ta med sig viktiga perspektiv.

– Jag har sett hur verkligheten kan se ut. Dels de mindre fina delarna, dels hur vackert det är när samhället fungerar och staten finns där för att hjälpa människor i nöd. Det tror jag kommer att vara en stor tillgång för SSU.

Nu vill hon sätta press på moderpartiet Socialdemokraterna.

– Klimatomställningen måste gå snabbare och partiet måste också bidra till att minska klassklyftorna. Vi vill ha ett Sverige som håller ihop. Därför kommer vi att ta strid för vår politik på partikongressen i höst, så att vi kan få genomslag för den politik som vi vill att partiet går till val på, säger Lisa Nåbo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.