Mystiskt ljusfenomen i natt: ”Aldrig sett något liknande”

Stjärntittare fick syn på mer än fallande meteoriter under natten.
Många var under natten ute för att se Perseiderna – flera fick dock se något annat.
Foto: Ken Abraham
Ett starkt ljussken med en dimma runt sig rörde sig över himlavalvet. Här fångad med lång exponering.
Foto: Ken Abraham
Ljuset är inte kopplat till meteorregnet utan är enligt rymdforskaren en raket. Troligvis en Falcon 9-raket från företaget Space X.
Foto: Ken Abraham

Under natten mot lördag var meteorregnet Perseiderna som allra tydligast. 

Men en del av de svenskar som var ute för att få sig en glimt av det ovanliga naturfenomenet fick i stället se något helt annat på himlen – ett starkt ljussken med en dimma runt sig som rörde sig över himlen.

– Det var en raketuppskjutning, absolut inget kosmiskt, säger Eric Stempels, rymdforskare vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.

Många svenskar var under natten ute för att få se på det ovanliga meteorregn, Persiderna, som under dygnets sista timmar nådde sin kulmen. 

Några som var ute efter att se några av de brinnande meteorbitar som korsade jordens omloppsbana fick dock se något annat. 

Runt klockan 01 rörde sig ett starkt ljussken över himlavalvet och många av Expressens läsare fångade det mystiska ljuset på bild. 

”Jag har aldrig sett något liknande”, skriver en läsare.

En annan läsare skriver att ”det såg underligt ut” och tog bilder av ljuset med lång exponering.  

– Det var ett suddigt ljus och ur det ljuset kom som små blixtar vid ett par tillfällen. Jag trodde först det var en satelit, men det kan det inte ha varit. Jag har aldrig sett något liknande. Sedan försvann det på ett konstigt sätt, det såg ut som det var på väg ner för landning, säger en läsare från Västsverige.  

Flera undrar också vad ljuset var för någonting. 

Space X låg bakom

Eric Stempels, raketforskare på Uppsala universitet, säger till Aftonbladet att det som syntes vandra över himlen måste ha varit en raketuppskjutning. 

– Man ser raketbränsle som skapar ett moln av små partiklar som reflekterar solljuset. Det ser ofta ut som en tratt eller en triangel, säger han till tidningen. 

Det som fångades på bild kan ha varit antingen när raketen är på väg in i en bana för att släppa sin last av satelliter eller under inbromsning för att sedan kunna falla tillbaka mot jorden.

Enligt Stempels stämmer tiden och banan på färden överens med en raketuppskjutning från Elon Musks företag Space X. Falcon 9-raketen som skickades upp från Kalifornien under natten mot lördag svensk tid skickades upp med 46 sateliter i olika riktningar och Space X har enligt Stempels bekräftat att raketen var i en polär bana. 

Det är inte helt ovanligt att raketuppskjutningar syns på himlen säger Stempels de ses sällan av speciellt många.

– Normalt ligger folk och sover. Nu var många ute för att titta på Perseiderna, säger Eric Stempes till Aftonbladet.

Här störtar den kinesiska raketen i havet: ”Herregud” 

Vägde 23 ton • Landade i Indiska oceanen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.