Här är bilden från den första mätningen i hamnen. Foto: Gävle hamnHär är bilden från den första mätningen i hamnen. Foto: Gävle hamn
Här är bilden från den första mätningen i hamnen. Foto: Gävle hamn
Foto: Gävle hamnFoto: Gävle hamn
 Foto: Gävle hamn
Fredrik Svanbom, Gävle Hamns vd, vill inte gärna säga att man tror det är en ubåt man har sett i hamnen. Foto: Gävle HamnFredrik Svanbom, Gävle Hamns vd, vill inte gärna säga att man tror det är en ubåt man har sett i hamnen. Foto: Gävle Hamn
Fredrik Svanbom, Gävle Hamns vd, vill inte gärna säga att man tror det är en ubåt man har sett i hamnen.  Foto: Gävle Hamn

Mystiskt föremål upptäcktes i Gävle hamn – mitt i farleden

Publicerad

Ett mystiskt tolv meter långt föremål upptäcktes i slutet av juni i Gävle hamn, uppger GD

Försvarsmakten är inkopplad i ärendet och analyserar uppgifterna. 

– Det skulle vara väldigt allvarligt om det var någon form av undervattensfarkost som varit djupt inne i vår hamn utan att vi kände till det, säger Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom. 

Vid en första ekolodsmätning den 29 juni upptäcktes ett tolv meter långt och tre meter högt föremål mitt i farleden i Gävle Hamn, vilket GD var först med att berätta. Föremålet fanns på ungefär elva meters djup. 

Några timmar senare gjordes en ny mätning, och då var föremålet inte kvar. 

Fredrik Svanbom, vd för Gävle Hamn, säger till Expressen att det är svårt att spekulera i vad det är man har sett. GD har varit i kontakt med en anonym tipsare som talar om en miniubåt – men det ordet vill Fredrik Svanbom inte använda.  

– Det kan naturligtvis vara en massa olika saker och det är därför jag inte har velat säga ”vi tror att det är en ubåt”. Jag kan tänka mig alltifrån ett tekniskt fel på utrustningen, det kan vara någon form av undervattensfarkost, och det skulle också kunna vara något slags fiskstim som ger ett sådant här utslag på lodet, säger Fredrik Svanbom. 

– Så det finns många olika möjligheter. Vi har inte kompetens att göra analysen om vad det är och det är därför vi har lämnat det här ifrån oss. 

Han förväntar sig inte att man kommer få svar på vad det är man har sett i farleden.  

– Men det skulle vara väldigt allvarligt om det var någon form av undervattensfarkost som varit djupt inne i vår hamn utan att vi kände till det, säger han. 

Ovanligt att utrustningen strular

Fredrik Svanbom tror inte att det är en container man har fått syn på. 

– Då borde den ligga kvar. Och det gör den bevisligen inte. Sedan har den inte formen av en container.  

Han berättar vidare att det är ovanligt att den tekniska utrustningen strular. 

– Nej, det händer inte ofta. Det är klart att man kan missta sig eller det kan bli någon form av felmätning. Men inte på en sådan här stor avvikelse och inte heller två timmar efter varandra, på exakt samma ställe, säger Fredrik Svanbom.

Försvarsmakten analyserar uppgifterna

Försvarsmakten har kopplats in och analyserar uppgifterna. 

– Men vad vi vidtar för åtgärder eller inte vidtar för åtgärder, det är ingenting vi går in och kommenterar. Det ligger i sakens natur, säger Jesper Tengroth, pressekreterare.  

Är det här ett prioriterat ärende?

– Vi tar alla typer av observationer på allvar och gör en analys. Sedan är det här som att lägga ett pussel och det tar lite tid. Nu genomför vi analysen, fortsätter Jesper Tengroth.  

Han liknar Försvarsmaktens arbete vid polisens inre spaning. 

– Så enkelt kan man beskriva det här. Vi tar emot uppgiften, gör en första bedömning och ser om det här är något vi behöver lägga krut på. Och det kan se ut på olika sätt – om vi skickar dit personal eller genomför förhör. Sedan övergår det i en analysfas om man inte bedömer att det finns något på plats. 

Om Försvarsmakten har skickat någon personal till hamnen i Gävle vill Jesper Tengroth dock inte berätta. 

– Vilka åtgärder vi vidtar är ingenting som vi kommenterar, säger han.  

Ubåtsjägare skeptisk

Ubåtsjägaren Emil Svensson är tveksam till om det verkligen är en ubåt som synts vattnet vid Gävle hamn. 

– Det är så väldigt svårt att säga. Om det är en kvalificerad sonar som använts vet man mer om det här föremålet. Men om det är ett vanligt ekolod kan det vara väldigt tveksamt överhuvudtaget, säger han till Expressen TV. 

– Om man har haft en sådan indikation går man dit och tittar efteråt om det finns ett bottenavtryck och sådana saker. Måtten som sådana kan mycket väl vara en undervattensfarkost, fortsätter Emil Svensson.    

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag