Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystiskt föremål upptäcktes i Gävle hamn – mitt i farleden

Här är bilden från den första mätningen i hamnen.
Foto: Gävle hamn
Foto: Gävle hamn
Fredrik Svanbom, Gävle Hamns vd, vill inte gärna säga att man tror det är en ubåt man har sett i hamnen.
Foto: Gävle Hamn

Ett mystiskt tolv meter långt föremål upptäcktes i slutet av juni i Gävle hamn, uppger GD

Försvarsmakten är inkopplad i ärendet och analyserar uppgifterna. 

– Det skulle vara väldigt allvarligt om det var någon form av undervattensfarkost som varit djupt inne i vår hamn utan att vi kände till det, säger Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom. 

Vid en första ekolodsmätning den 29 juni upptäcktes ett tolv meter långt och tre meter högt föremål mitt i farleden i Gävle Hamn, vilket GD var först med att berätta. Föremålet fanns på ungefär elva meters djup. 

Några timmar senare gjordes en ny mätning, och då var föremålet inte kvar. 

Fredrik Svanbom, vd för Gävle Hamn, säger till Expressen att det är svårt att spekulera i vad det är man har sett. GD har varit i kontakt med en anonym tipsare som talar om en miniubåt – men det ordet vill Fredrik Svanbom inte använda.  

– Det kan naturligtvis vara en massa olika saker och det är därför jag inte har velat säga ”vi tror att det är en ubåt”. Jag kan tänka mig alltifrån ett tekniskt fel på utrustningen, det kan vara någon form av undervattensfarkost, och det skulle också kunna vara något slags fiskstim som ger ett sådant här utslag på lodet, säger Fredrik Svanbom. 

– Så det finns många olika möjligheter. Vi har inte kompetens att göra analysen om vad det är och det är därför vi har lämnat det här ifrån oss. 

Han förväntar sig inte att man kommer få svar på vad det är man har sett i farleden.  

– Men det skulle vara väldigt allvarligt om det var någon form av undervattensfarkost som varit djupt inne i vår hamn utan att vi kände till det, säger han. 

Ovanligt att utrustningen strular

Fredrik Svanbom tror inte att det är en container man har fått syn på. 

– Då borde den ligga kvar. Och det gör den bevisligen inte. Sedan har den inte formen av en container.  

Han berättar vidare att det är ovanligt att den tekniska utrustningen strular. 

– Nej, det händer inte ofta. Det är klart att man kan missta sig eller det kan bli någon form av felmätning. Men inte på en sådan här stor avvikelse och inte heller två timmar efter varandra, på exakt samma ställe, säger Fredrik Svanbom.

Försvarsmakten analyserar uppgifterna

Försvarsmakten har kopplats in och analyserar uppgifterna. 

– Men vad vi vidtar för åtgärder eller inte vidtar för åtgärder, det är ingenting vi går in och kommenterar. Det ligger i sakens natur, säger Jesper Tengroth, pressekreterare.  

Är det här ett prioriterat ärende?

– Vi tar alla typer av observationer på allvar och gör en analys. Sedan är det här som att lägga ett pussel och det tar lite tid. Nu genomför vi analysen, fortsätter Jesper Tengroth.  

Han liknar Försvarsmaktens arbete vid polisens inre spaning. 

– Så enkelt kan man beskriva det här. Vi tar emot uppgiften, gör en första bedömning och ser om det här är något vi behöver lägga krut på. Och det kan se ut på olika sätt – om vi skickar dit personal eller genomför förhör. Sedan övergår det i en analysfas om man inte bedömer att det finns något på plats. 

Om Försvarsmakten har skickat någon personal till hamnen i Gävle vill Jesper Tengroth dock inte berätta. 

– Vilka åtgärder vi vidtar är ingenting som vi kommenterar, säger han.  

Ubåtsjägare skeptisk

Ubåtsjägaren Emil Svensson är tveksam till om det verkligen är en ubåt som synts vattnet vid Gävle hamn. 

– Det är så väldigt svårt att säga. Om det är en kvalificerad sonar som använts vet man mer om det här föremålet. Men om det är ett vanligt ekolod kan det vara väldigt tveksamt överhuvudtaget, säger han till Expressen TV. 

– Om man har haft en sådan indikation går man dit och tittar efteråt om det finns ett bottenavtryck och sådana saker. Måtten som sådana kan mycket väl vara en undervattensfarkost, fortsätter Emil Svensson.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.