Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiskt budskap klottrat på isbjörn i Ryssland

Filmen började cirkulera i början av december.Foto: CNN
Isbjörnens päls är täckt av svart sprejfärg.Foto: CNN
Enligt forskare riskerar isbjörnen nu att dö.Foto: CNN

Videon började cirkulera på internet i början av december och omgärdas av mystiska omständigheter.

Budskapet ”T-34” går att skönja över isbjörnens rygg, skriver The Guardian.

Någon har målat djurets päls med sprejfärg.

Men var den är filmad – eller varför någon gjort som den gjort – framgår inte.

Tjock svart sprejfärg täcker den ryska isbjörnens päls, i en video som publicerades på Facebook av WWF-medarbetaren Sergej Kavryj den 1 december, skriver CNN.

Kavryj skriver att han mottagit filmen genom ett WhatsApp-meddelande från urinvånare i Tjuktjien, en självstyrande region i nordöstra Ryssland, det är emellertid oklart var videon filmats, enligt CNN.

The Guardian rapporterar att det som sprejats på björnen: ”T-34” är namnet på sovjetisk tank från andra världskriget. Enligt forskare tidningen pratat med kan klottret komma innebära döden för djuret – då det försämrar förmågan till kamouflage.

Drivits närmare människan – på grund av klimatet

En rysk biologiforskare berättar att man försökt identifiera platsen för videon, och att det man hittills kunnat konstatera är att landet är Ryssland. Det blir viktigt att kunna ta reda på mer information, då det enda sättet för björnen att bli av med klottret, är att först söva den.

Själva klottret på pälsen, skriver Guardian, brukar ofta målas på bilar som en del att i att fira segerdagen 1945 – och det är ännu oklart huruvida klottret ska tolkas som ett ”skämt”, eller om det har en mer aggressiv innebörd.

Klimatförändringar har drivit Rysslands arktiska isbjörnspopulation närmre människan, och bland annat har en stad i ögruppen Novaya Zemlya, sett en ökning på 50 isbjörnar i februari i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.