Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiskt brev kan avslöja miljardärsfruns mördare

Fallet med den försvunna norska miljardärshustrun tar en ny vändning.
Anne-Elisabeth Hagen.Foto: HANDOUT / AFP NORWEGIAN POLICE
Tom och Anne-Elisabeth Hagens bostad.Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Fallet med den försvunna norska miljardärshustrun tar en sensationell vändning.

Polisens nya teori är att Anne-Elisabeth Hagen är mördad – och analys av ett hotbrev gör att spåren leder till Norge, skriver Dagbladet. 

Det kan röra sig om en fingerad kidnappning för att dölja ett mord, tror polisen.

Anne-Elisabeth Hagen, 69, hustru till till miljardären Tom Hagen, 69, försvann den 31 oktober förra året. Sedan dess har polisen arbetat efter teorin att hon kidnappats med ekonomiska motiv.

Det är ett av Norges mest uppmärksammade kriminalfall någonsin – och efter åtta månader säger polisen nu att hon troligen blev mördad. Och enligt nya uppgifter leder spåren till Norge.

Hotbrev med krav på 90 miljoner

– Det är mindre sannolikt att hon bortfördes med ekonomiska motiv. Huvudhypotesen är nu i stället att hon blev dödad, säger polisinspektör Tommy Brøske vid norska Polisregion Öst.

I paret Hagens hem hittades ett hotbrev skrivet på bruten norska. I brevet framfördes krav på en lösesumma på motsvarande 90 miljoner norska kronor i en så kallad kryptovaluta. En analys av brevet visar att papperet kan vara sålt i Norge, skriver norska Dagbladet.

– Vi anser oss nu ha goda ledtrådar till att veta var papperet är tillverkat. Vi har också goda ledtrådar till att veta var papperet är sålt, men det återstår mera arbete med detta. Vi uteslutet inte att papperet är sålt i Norge, säger Tommy Brøske till Dagbladet.

– Det finns grund för att säga att den förmodade motparten (brevskrivaren) förstår norska, säger han.

Väninnan inte förvånad

I brevet ska det bland annat ha stått att Anne-Elisabeth Hagens liv hängde på att maken inte tog kontakt med polisen.

Polisen har i utredningen undersökt möjliga gömställen både i Norge och i utlandet.

Den försvunnas väninna Liv Engom säger till Dagbladet att hon inte är förvånad. Att hon hela tiden trott att väninnan är död.

– Jag har tänkt den tanken hela vägen. Jag har inte vågat säga det högt annat än till mina närmaste, säger Liv Engom, som har känt den försvunna sedan de båda var i 15-årsåldern.

– Jag blev egentligen inte förvånad när polisen sa det, jag har bara väntat på det. Innerst inne är jag klar över att hon har dött för länge sedan, säger hon.

Fingerad kidnappning

Polisen tror nu att gärningspersonerna har försökt dölja mordet på Anne-Elisabeth Hagen med en fingerad kidnappning. Men polisen vill inte uttala sig om motiv eller om det finns några misstänkta.

Den norska polisen säger att man har gått ifrån kidnappningsteorin av en rad skäl:

Det har gått så lång tid och man har inte haft kontakt med gärningsmännen de senaste månaderna.

Man har inte fått några livstecken från kvinnan trots att familjen har krävt det många gånger.

Gärningsmännen har valt en olämplig kommunikationsplattform som gör det besvärligt att förhandla.

Gärningsmännen har visat påfallande liten vilja till kontakt.

De har valt ett komplicerat sätt för betalning av lösesumma och visat mycket lite intresse av att inkassera pengarna.

Kom hem till tomt hus

– På grund av detta har vi ändrat huvudhypotesen i spaningen. Det är mest sannolikt att hon har utsatts för en allvarlig straffbar handling, men vi anser nu att det är mindre sannolikt att hon bortfördes med ekonomiska motiv, säger Tommy Brøske.

Affärsmannen Tom Hagen är bland annat grundare till elföretaget Elkraft och god för mer än två miljarder kronor. Den 31 oktober förra året ska han ha kommit hem till ett tomt hus. Där hittade han ett brev med krav på nio miljoner euro i kryptovalutan Monero – och med ett hot att hans fru skulle dödas om han blandade in polisen.

Att huvudhypotesen nu ändras innebär dock inte att de andra teorierna avfärdas – utan främst att polisen kommer att prioritera tipsen som kommer in på ett annat sätt. Sedan utredningens början har polisen tagit emot 1 700 tips, skriver Dagbladet.

Enligt polisen är chansen att hitta Anne-Elisabeth Hagen vid liv mycket liten. Däremot har man ännu inte uteslutit den möjligheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.