Mystiske mannen: Jag brukar fiska där ute

Publicerad

Bilden på den mystiske mannen i skärgården ska ha utlöst febril aktivitet hos den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, och Säkerhetspolisen.

Men nu visar det sig att mannen på bilden av allt att döma inte är någon hemlig agent - utan pensionären Ove från Stockholmsområdet, som TV4 i kväll rapporterat.

– Bra att det reds ut, säger Ove till Expressen.se sent på måndagskvällen.

Expressen berättade i går om en bild som utlöst febril aktivitet hos säkerhetstjänsterna.

En vadande svartklädd man ute på ett skär misstänktes ha något att göra med den pågående ubåtsoperationen i Stockholms skärgård, och snabbt började spekulationer spridas kring bilden, som påstods föreställa allt ifrån en dykare till en hemlig agent.

Nu har vi av allt att döma svaret på vem det är som under ett dygn blev Sveriges mest jagade man:

Pensionären Ove från Stockholmsområdet, vilket TV4 Nyheterna var först med att avslöja.

Expressen fick sent på måndagskvällen kontakt med Ove, som håller med om att det förmodligen är han på bilderna.

– Jag brukar fiska där ute, och man kan få en del. Men just den här dagen fick jag inget, säger han.

Under sin rekognosering efter fisk, och inte ubåtar, fotograferades han av en privatperson, som sedan ska ha slagit larm till försvaret som i sin tur kontaktade Säpo.

Lustigt, tycker Ove, som nu vill reda ut saken en gång för alla:

– Jag är ingen spion, jag är pensionär. Det ser man att det är mina raka jeans och jag brukar ju ha ryggsäck på mig.

Enligt honom är det grannar och bekanta som alla är säkra på att det är han.

Enligt honom har han inte kontaktats av varken Säpo eller Must.

TV4 rapporterar att man informerat Försvarsmakten om Ove.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag