Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiska Trumpvännen hälsas som rockstjärna

Carter Page var med på en lista över Donald Trumps rådgivare.
Foto: Carl Fridh Kleberg
Sedan dess har medarbetare nära Trump dock sagt att det inte stämmer.
Foto: Richard Drew

MOSKVA. Amerikanen Carter Page hajpas i Ryssland som den som viskat utrikespolitiska råd i örat på USA:s blivande president.

Det mesta kring ”Donald Trumps utrikespolitiske rådgivare” omgärdas dock av frågetecken.

På en föreläsning i Moskva tas han emot som en rockstjärna.

Ryska medier hade trummat upp ordentliga förväntningar när Carter Page, i Ryssland beskriven som Donald Trumps utrikespolitiska rådgivare, på måndagskvällen gav en föreläsning i centrala Moskva. En antydan om ungefär hur hajpad Page är i Ryssland får man under frågestunden då en tjetjensk journalist fattar micken.

– Jag kommer från Groznyj och jag vill bara framföra en inbjudan från Tjetjenien, säger hon.

Hon tillägger med ett leende att han där är en större kändis till och med än actionstjärnan Steven Seagal som nyligen fick ett ryskt pass av president Putin.

Kända figurer i publiken

I publiken sitter flera kända gestalter. En del av dem är belagda med internationella sanktioner, som tv-värden Dmitrij Kiseljov som EU anklagar för att vara en ”centralfigur i regeringspropagandan till stöd för utplaceringen av ryska styrkor i Ukraina”.

Page har då precis bränt av ett drygt 40 minuter långt tal om hur han tror att relationen mellan Ryssland och USA kan förbättras med Trump som president.

Han kritiserar Trumps demokratiska motkandidat Hillary Clinton och uppmanar Trump att ”rensa upp i träsket” – den politiska bubblan i Washington DC. De hackerattacker mot USA som Ryssland beskylls för kan enligt honom vara attacker under falsk flagg för att angripa Ryssland.

Vill att Ryssland ska respekteras

Budskapet är att om bara USA och Ryssland slutar bråka så kommer allt att bli bättre. Mer specifikt ska USA inte ingripa militärt och respektera Rysslands status och intressen.

– Ett koncept är att bara lämna länder i fred. Jag tycker att den tidigare interventionistiska inställningen har skapat många begränsningar och satt upp en rad hinder, säger han.

Det arbetet måste enligt Page, som själv medger att han i dag inte har kontakt med Trumps läger, börja direkt.

– Det är verkligen nödvändigt. Att arbeta tillsammans är något som kommer lösa de kvarvarande 99 problem, säger han i en hänvisning till en låt med rapparen Jay-Z.

Carter Page
Foto: Carl Fridh Kleberg

Men faktum är att i princip allt kring Pages besök i Ryssland omgärdas av mystik.

Nämdes som Trump-rådgivare

Trump nämnde i mars Page som en av sina utrikespolitiska rådgivare i en lista som förvirrade utrikespolitiska etablissemanget. Pages beskrivning av sig själv som nyckelperson i ryska energiaffärer och påstådda möten med ryska topptjänstemän väckte snabbt misstankar. Inte bara från medier utan enligt uppgift också från amerikanska säkerhetstjänsten. I september avsade sig Page all direkt kontakt med Trumps folk, något han själv skyller på ett mediedrev.

Men medan anklagelserna handlat om olämpliga ryska kontakter så har senare rapportering snarare antytt att han helt enkelt råkat hamna i rampljuset och att hans roll överdrivs. I Ryssland där förbryllade affärskontakter förvånats av det mediala stjärnskottet – men också i Trumps led.

Medlemmar av Trumps innersta krets har nämligen velat distansera sig från Page. I en uppmärksammad artikel i Politico antyds att hans namn råkade finnas med på listan och att han sedan ”mjölkat det så gott han kunnat”.

– Carter är ett villospår, ingen Rasputin. Han har aldrig träffat Trump, aldrig rådgivit honom. Han har noll inflytande – inget alls, säger en icke namngiven medlem av Trumps team.

Oklart varför han är i Ryssland

De ryska journalisterna vill veta vad Page tror om den världspolitiska framtiden medan de utländska journalisterna snarare tycks tro att Carter Page är i Ryssland för att marknadsföra sig själv. Det förnekar Page, även om en del av hans tunga affärsmöten som knappast vore möjliga utan denna plötsliga stjärnstatus.

Men här är han i alla fall ”Trumps rådgivare”. På frågan om vad Trump egentligen vet om Ryssland svarar Page via en del omvägar att affärsmannens färdigheter nog kan överföras till utrikespolitiken.

– (Trumps) fokus på affärer snarare än rena säkerhetsfrågor som krig, även om han har stor respekt för militären, tror jag ger en bra balans, säger Page i påfallande vaga ordalag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.