Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystiska ritualer i sektens koder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Boken är daterad till någon gång runt 1730.

En ritualisk ögonoperation för att nya medlemmar ska "se." 

Svenskarna knäckte manuskriptet som ger en ny inblick i frimurarnas hemliga ritualer på 1700-talet.  

- Många ritualer finns kvar än i dag, säger idéhistorikern Andreas Önnerfors, till Expressen.se. 

Två språkforskare vid Uppsala universitet och en amerikansk kollega knäckte koderna till ett handskrivet manuskript från 1730-talet. 

 Bakom koderna växte en klar bild av frimurarnas hemliga ritualer fram.

 Det handlar mystiska handklappningar, hemliga tecken, ögonbindlar och eviga trohets- och tysthetslöften. 

"Var en maktgrej"

Kartläggningen gjordes av ockulisterna.

 – Sällskapen hade intressen mot varandra, det var en ren maktgrej att försöka kartlägga varandra, säger Andreas Önnerfors, idéhistoriker på Lunds universitet. 

 Han fortsätter: 

 – Stillbilden är jätteintressant. Den visar att man visste mycket mer om frimurarna än vad vi har trott. Vi måste revidera historien.

 Flera av ritualerna handlar om själva invigningsfasen då nya medlemmar ska in i sällskapet.

 En av de mest häpnadsväckande ritualerna är ögonoperationen. 

 – De görs en rituell ögonoperation för att få personen att "se" saker på ett annat sätt för att förstå saker bättre, säger Andreas Önnerfors, idéhistoriker på Lunds universitet. 

Pappret byts ut

I ritualen får kandidaten läsa något på ett tomt papper, men då papperet är tomt ser han inget. Han får ett par glasögon men ser fortfarande inget. Då utförs "operationen" genom att plocka ett hårstrå från mannens ögonbryn. 

 – Efteråt byts papperet ut och då kan personen se vad som står. Man kan tycka att det är löjligt i dag, men man måste förstå kontexten. Under 1700-talet handlade det om att förhandla med gamla och nya världsbilder, säger Andreas Önnerfors. 

Finns politik

I manuskriptet finns det även en del politik. 

 – Det talas om frihet och rätten att förgöra en monark, som att störta en diktator. Det är extremt spännande att sådana idéer finns på papper före amerikanska och franska revolutionen, säger Andreas Önnerfors. 

 Många av ritualerna menar Önnerfors finns än i dag, hos dagens frimurare. 

 – Ritualerna hos dagens frimurare är mer eller mindre autentiska från den tiden. Sättet som man iscensätter saker och ting är inte så annorlunda nu, säger Andreas Önnerfors. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.