Boken är daterad till någon gång runt 1730.
Boken är daterad till någon gång runt 1730.

Mystiska ritualer i sektens koder

Publicerad
Uppdaterad
En ritualisk ögonoperation för att nya medlemmar ska "se."
Svenskarna knäckte manuskriptet som ger en ny inblick i frimurarnas hemliga ritualer på 1700-talet.
- Många ritualer finns kvar än i dag, säger idéhistorikern Andreas Önnerfors, till Expressen.se.
Två språkforskare vid Uppsala universitet och en amerikansk kollega knäckte koderna till ett handskrivet manuskript från 1730-talet.
Bakom koderna växte en klar bild av frimurarnas hemliga ritualer fram.
Det handlar mystiska handklappningar, hemliga tecken, ögonbindlar och eviga trohets- och tysthetslöften.

"Var en maktgrej"

Kartläggningen gjordes av ockulisterna.
– Sällskapen hade intressen mot varandra, det var en ren maktgrej att försöka kartlägga varandra, säger Andreas Önnerfors, idéhistoriker på Lunds universitet.
Han fortsätter:
– Stillbilden är jätteintressant. Den visar att man visste mycket mer om frimurarna än vad vi har trott. Vi måste revidera historien.
Flera av ritualerna handlar om själva invigningsfasen då nya medlemmar ska in i sällskapet.
En av de mest häpnadsväckande ritualerna är ögonoperationen.
– De görs en rituell ögonoperation för att få personen att "se" saker på ett annat sätt för att förstå saker bättre, säger Andreas Önnerfors, idéhistoriker på Lunds universitet.

Pappret byts ut

I ritualen får kandidaten läsa något på ett tomt papper, men då papperet är tomt ser han inget. Han får ett par glasögon men ser fortfarande inget. Då utförs "operationen" genom att plocka ett hårstrå från mannens ögonbryn.
– Efteråt byts papperet ut och då kan personen se vad som står. Man kan tycka att det är löjligt i dag, men man måste förstå kontexten. Under 1700-talet handlade det om att förhandla med gamla och nya världsbilder, säger Andreas Önnerfors.

Finns politik

I manuskriptet finns det även en del politik.
– Det talas om frihet och rätten att förgöra en monark, som att störta en diktator. Det är extremt spännande att sådana idéer finns på papper före amerikanska och franska revolutionen, säger Andreas Önnerfors.
Många av ritualerna menar Önnerfors finns än i dag, hos dagens frimurare.
– Ritualerna hos dagens frimurare är mer eller mindre autentiska från den tiden. Sättet som man iscensätter saker och ting är inte så annorlunda nu, säger Andreas Önnerfors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag