Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystisk Putin-yacht beslagtagen i Italien

Följ senaste nytt i Expressen TV
Yachten ”Scheherazade” ska beslagtas enligt Reuters.
Foto: STELLA PICTURES/DDP/ABACA
Foto: ZONNA NICK/IPA/ABACA / STELLA PICTURES/ZONNA NICK/IPA/ABACA

Italienska myndigheter har beslutat att beslagta en yacht som har kopplats till Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar Reuters.

Det italienska finansministeriet säger att orsaken till beslagtagandet är yachtens koppling till ”framstående medlemmar av den ryska regeringen”.

Den ryske oppositionspolitikern Alexei Navalnyjs organisation har hävdat att megayachten Scheherazade tillhör Rysslands president Vladimir Putin. Då yachten ligger dockad i Italien menar man att Italienska myndigheter har rätt att beslagta båten om den tillhör Putin. 

I flera veckors tid har det därför spekulerats kring ifall Scheherazade ägs av Putin eller inte. Italiensk polis har undersökt uppgifterna och en annan teori man haft är att yachten skulle kunna ägas av en miljardär från Mellanöstern.

Yachten har legat torrdockad Italien för reparationer, men sattes tillbaka i vattnet tidigare i veckan. Besättningen var då redan på plats ombord och det spekulerades då kring ifall de var på väg att lämna Italien för att undkomma sanktionerna.

Men nu har alltså de italienska myndigheterna beslutat om att beslagta yachten. 

Det italienska finansministeriet säger att orsaken till beslagtagandet är yachtens koppling till ”framstående medlemmar av den ryska regeringen”.

140 meter lång

Tyskbyggda Scheherazade är 140 meter lång, har varit i drift sedan juni 2020 och uppskattas ha ett värde på 700 miljoner dollar enligt sajten SuperYachtFan.

Den har dubbla helikopterdäck, ett fullt utrustat gym och guldpläterade armaturer i badrummen.

Inuti yachten finns en swimmingpool som kan omvandlas till dansgolv, enligt fotografier som skickats av en före detta besättningsmedlem till New York Times. Den hade arbetsnamnet Lightning när det byggdes och är registrerad på Caymanöarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.