Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystiska kvinnan minns inte vem hon är – nu är gåtan löst

Senaste nyheterna med Expressen TV
Daniela Adamcova hittades skadad på en kobbe i havet.
Foto: Polismyndigheten i Primorsko-Goranska
Daniela Adamcova hittades skadad på en kobbe i havet.
Foto: Polismyndigheten i Primorsko-Goranska
Daniela Adamcova hittades skadad på en kobbe i havet.
Foto: Polismyndigheten i Primorsko-Goranska

Hon hittades skadad på en kroatisk ö förra veckan och ingen, inklusive hon själv, visste vem hon var.

Nu är gåtan med den mystiska kvinnan löst.

Hon har identifierats som Daniela Adamcova, 57, av vänner som råkade se fotografierna som polisen lade upp på nätet, skriver Daily Beast

En skadad kvinna hittades förra helgen på en kobbe i havet utanför kroatiska ön Krk.

– Jag förstår inte hur hon hamnade där. Det är en otroligt otillgänglig del av viken och de vassa stenarna längs vägen kan lätt skära sig igenom skosulor, sade en boende i området till kanalen 24sata och fortsatte:

– Och en kvinna i den åldern kan knappast simma dit, det skulle kräva en enorm styrka. De enda levande varelser som rör sig där är björnar och vildsvin som simmar efter mat.

När kvinnan hittades hade hon varken pass eller telefon på sig. Hon mindes inte heller hur hon hamnat på kobben eller vad hon heter. Det enda de kroatiska myndigheterna hade att gå på var att kvinnan talar engelska flytande.

Vännerna: ”Oroar oss över hennes välmående”

Genombrottet kom när polisen lade upp bilder på henne på nätet och bad allmänheten om hjälp. Två av kvinnans vänner i Los Angeles råkade se bilderna och identifierade henne som Daniela Adamcova, 57, något polisen sedan dess har kunnat bekräfta. 

Daniela Adamcova föddes i Slovakien och var tidigare en framgångsrik smyckedesigner vars verk bars av stjärnor som Brigitte Bardot och Diana Ross. Men Adamcova fick problem och blev hemlös för ett antal år sedan. Det var då som Los Angeles-borna Nina Smidt och Tyler Madsen, som arbetar med att hjälpa hemlösa, lärde känna henne.

– Hon har haft det svårt och haft otur på senare år. Men hon var väldigt duktig, smart och har ett stort hjärta. Tyler och jag oroar oss över hennes välmående och hoppas att hennes familj kommer att kunna ta reda på vad som har hänt henne, säger Nina Smidt.

Andra nyheter:
Kvinna sätter sig i en olåst polisbil – hittas död efter 12 dagar

Christina Nance kom inte ut ur bilen: ”En tragedi”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.