Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Mycket tyder på att det är Janne”

Foto: / PRIVAT
Foto: HAGEN, FREDRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET

I torsdags – 13 dagar efter det mystiska försvinnandet – var det plötsligt aktivitet på småbarnsmamman Janne Jemtlands Facebook/Messenger-konto. Det här ingav hopp om att den 36-åriga kvinnan var i livet.

Under söndagen uppger polisen vid en presskonferens:

– Det är mycket som tyder på att det är Janne Jemtland som har hittats, säger utredningsledaren André Lillehovde van der Eynden, enligt norska tidningen Dagbladet

Polisen har också en teori om vad som hänt kvinnan.

I fredags – dagen efter att polisen fått tillgång till inloggningsuppgifter till Facebookkontot – greps kvinnans make, misstänkt för mord. Han pressades i förhör, men förnekade att han bragt hustrun om livet. 

Samtidigt medgav han: Han har en del i det mystiska försvinnandet. 

Frågan är vad?

Maken ska också i förhör ha pekat ut en plats där kroppen skulle gå att återfinna. Uppgifterna ledde till att polisen under lördagen inledde ett stort sökpådrag kring älven Braskereidfoss i Våler, endast någon timmes bilresa från parets bostad utanför Brumunddal, norr om Hamar. 

Obduktion ska fastställa identiteten

Vid 15.20-tiden kom genombrottet, då en kropp anträffades i området.

Det är ännu inte fullt klarlagt att det är den försvunna kvinnan som har hittats död. Men under söndagen säger polisen på en pressträff att "mycket tyder på att det är Janne Jemtland som hittats". Polisen tror sig veta vad som hänt småbarnsmamman – men vill inte spekulera i motivbilden.

En obduktion ska slutligen fastställa identiteten.

Under söndagen kan tidningen Dagbladet avslöja att det var aktivitet på småbarnsmammans Messenger-konto så sent som i torsdags. Då hade det gått 13 dagar sedan hon försvann.

Aktiviteten under torsdagen ingav hopp hos småbarnsmammans anhöriga och vänner om att kvinnan var i livet. Det var tidningen Ringsaker Blad som var först ut med att berätta om att det sett som om hon varit aktiv på sin Messenger. De hade fått en skärmdumpad skickad till sig, tagen klockan 01.14 på natten. 

Den ska ha visar att kvinnan varit aktiv – för nio timmar sedan.

Terje Krogstad: "Det var nog polisen"

Det här satte fart på spekulationerna. 

Men nu visar det sig att det var den norska polisen som fått tillgång till inloggningsuppgifter kontot, och hade loggat in för att söka efter information i utredningen kring det gåtfulla försvinnandet. 

– Det var nog polisen som var inne då, medger Terje Krogstad, polis i Ringsaker för Dagbladet – och fortsätter:

– Vi kontrollerar alltid sociala medier, det är vanligt i sådana här sammanhang. 

Hade ni fått ett godkännande från kvinnans anhöriga att gå in på kontot?

– Det är något som polisen kan göra i utredningsarbetet, säger Terje Krogstad till Dagbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!