Foto: / PRIVATFoto: / PRIVAT
 Foto: / PRIVAT
Foto: HAGEN, FREDRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNFoto: HAGEN, FREDRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HAGEN, FREDRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADETFoto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
 Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET

”Mycket tyder på att det är Janne”

Publicerad

I torsdags – 13 dagar efter det mystiska försvinnandet – var det plötsligt aktivitet på småbarnsmamman Janne Jemtlands Facebook/Messenger-konto. Det här ingav hopp om att den 36-åriga kvinnan var i livet.

Under söndagen uppger polisen vid en presskonferens:

– Det är mycket som tyder på att det är Janne Jemtland som har hittats, säger utredningsledaren André Lillehovde van der Eynden, enligt norska tidningen Dagbladet

Polisen har också en teori om vad som hänt kvinnan.

I fredags – dagen efter att polisen fått tillgång till inloggningsuppgifter till Facebookkontot – greps kvinnans make, misstänkt för mord. Han pressades i förhör, men förnekade att han bragt hustrun om livet. 

Samtidigt medgav han: Han har en del i det mystiska försvinnandet. 

Frågan är vad?

Maken ska också i förhör ha pekat ut en plats där kroppen skulle gå att återfinna. Uppgifterna ledde till att polisen under lördagen inledde ett stort sökpådrag kring älven Braskereidfoss i Våler, endast någon timmes bilresa från parets bostad utanför Brumunddal, norr om Hamar. 

Obduktion ska fastställa identiteten

Vid 15.20-tiden kom genombrottet, då en kropp anträffades i området.

Det är ännu inte fullt klarlagt att det är den försvunna kvinnan som har hittats död. Men under söndagen säger polisen på en pressträff att "mycket tyder på att det är Janne Jemtland som hittats". Polisen tror sig veta vad som hänt småbarnsmamman – men vill inte spekulera i motivbilden.

En obduktion ska slutligen fastställa identiteten.

Under söndagen kan tidningen Dagbladet avslöja att det var aktivitet på småbarnsmammans Messenger-konto så sent som i torsdags. Då hade det gått 13 dagar sedan hon försvann.

Aktiviteten under torsdagen ingav hopp hos småbarnsmammans anhöriga och vänner om att kvinnan var i livet. Det var tidningen Ringsaker Blad som var först ut med att berätta om att det sett som om hon varit aktiv på sin Messenger. De hade fått en skärmdumpad skickad till sig, tagen klockan 01.14 på natten. 

Den ska ha visar att kvinnan varit aktiv – för nio timmar sedan.

Terje Krogstad: "Det var nog polisen"

Det här satte fart på spekulationerna. 

Men nu visar det sig att det var den norska polisen som fått tillgång till inloggningsuppgifter kontot, och hade loggat in för att söka efter information i utredningen kring det gåtfulla försvinnandet. 

– Det var nog polisen som var inne då, medger Terje Krogstad, polis i Ringsaker för Dagbladet – och fortsätter:

– Vi kontrollerar alltid sociala medier, det är vanligt i sådana här sammanhang. 

Hade ni fått ett godkännande från kvinnans anhöriga att gå in på kontot?

– Det är något som polisen kan göra i utredningsarbetet, säger Terje Krogstad till Dagbladet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag