Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystiska flickan i Rom är svensk

Under tisdagen har bilder på en mystisk flicka som går runt på gatorna i Rom, Italien, cirkulerat på internet.
Nu visar det sig att den mystiska flickan i Rom är svensk.
Foto: EXPRESSEN

Den mystiska engelsktalande flickan som synts på Roms gator är svensk.

Spekulationer på internet gjorde gällande att hon var Madeleine McCann – en flicka som försvann för nio år sen – men när svenskans pappa såg bilderna kände han igen henne direkt.

– Jag fick en bild från en kusin till henne, som hade sett den på en utländsk sida i morse. Sen förstod jag att det var hon. Det är smärtsamt att se sin dotter som hemlös i Rom, säger pappan till Expressen.

De senaste dagarna har bilder på en mystisk flicka som går runt på gatorna i Rom, Italien, cirkulerat på internet. Flickan, som beskrivits som ensam och engelskspråkig, har blivit något av ett mysterium och det har bland annat spekulerats i att hon är den försvunna flickan Madeleine McCann, en treåring som försvann i Portugal för drygt nio år sen.

Men nu har sanningen om flickan, klädd i samma långa kjol, samma regnjacka och svarta träningsskor varje dag, visat sig. Flera brittiska medier – och även Expressen – har varit i kontakt med flickans, eller snarare kvinnans, pappa. Den mystiska "flickan" är 21 år gammal, och kommer från Stockholmsområdet.

"Hon gillade Italien, så det blev väl det"

Pappan säger att dottern varit försvunnen i ett halvår.

– Hon har varit försvunnen i sex månader, men polisen har inte agerat. Jag var själv bortrest när hon åkte i väg. Hon åkte i väg i maj, i slutet av maj. Jag anmälde försvinnandet till polisen, men de sa att de inte kan göra något, att hon är 21 år gammal och gör som hon vill.

Myndiga personer som försvinner självmant utreds inte av polis.

Varför dottern lämnade Sverige utan att säga något vet pappan inte.

– Jag har inte vetat något annat än att hon gått en språkkurs där. Hon gick ut gymnasiet och ville, som alla unga, se världen. Och hon gillade Italien, så det blev väl det. Men jag vet inte om hon hade några vidare planer, vad hon skulle göra där och så.

Såg bilderna på internet

Pappan berättar att han fick syn på bilderna i internationella medier under tisdagen.

– I dag såg jag bilderna. Jag fick en bild från en kusin till henne, som hade sett den på en utländsk sida i morse. Sen förstod jag att det ar hon, säger han.

Efter beskedet skrev pappan om känslorna kortfattat i sociala medier:

"Det är jobbigt när ens barn försvinner, och det är smärtsamt att se bilderna på dottern som hemlös i Rom."

– Jag önskar att hon vill komma hem nu, men det är ju inte alls säkert. Det är viktigt att det kommer ut att detta är en svensk tjej, och inte låtsas att det är den andra tjejen, Madeleine. Det ger bara falska förhoppningar till dem, säger han.

Polisen: Släppte henne efter kontroll

På onsdagen ska kvinnans mamma, pappa och bror försöka ta sig till Rom för att hitta henne.

Brittiska medier skriver att Roms militärpolis – Carabinieri – omhändertagit kvinnan efter att en civilperson sagt att hon behövde hjälp.

– Vi tog in henne och hon sa att hon heter Maria och att hon är engelsk och 20 år gammal, säger en talesperson till en brittisk tidning.

Kvinnans namn är dock inte Maria.

– Vi släppte henne eftersom hon inte hade gjort något fel.

Expressen söker svenska ambassaden i Rom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.