Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mystisk kvinna gripen för klarinettspelaren Nils, 77

Mordplatsen. På en enslig gångväg mördades Nils Bergman 2002. Han höggs ner brutalt och avled senare av sina skador.

Mordet på klarinettspelaren Nils Bergman, 77, har varit ett mysterium i tio år.

Nu har cold case-gruppen i södra Stockholm hittat nya spår - och en 44-årig kvinna har gripits, misstänkt för mord.

Polisen arbetar utifrån teorin att hon förväxlat Nils Bergman med en annan man.

- Hon var besatt av att ta reda på vem som var hennes pappa, säger kvinnans tidigare sambo.

Nils Bergman var pensionerad från ett jobb som ingenjör och ägnade största delen av tiden till sin fru, familjen och musiken. Den 14 november 2002 hade han spelat klarinett med en pensionärsorkester i Vendelsö kyrka i Haninge utanför Stockholm.

Efter evenemanget skulle han åka hem till hustrun i Skärholmen. Men på en gångväg, bakom Österholmsskolan på Ekholmsvägen, slog en okänd mördare till. Nils Bergman höggs brutalt ner och avled av sina skador. Hans klarinettväska hittades också några dagar senare en bit upp i skogen.

- Han dödades med stickhugg, säger åklagaren Karolina Lindekrantz.

Tagit upp fallet i tv

Flera olika spår har utretts i jakten på mördaren. Leif GW Persson, professor i kriminologi, har bland annat tagit upp mordet i tv-programmet "Veckans brott" och har även besökt brottsplatsen där mannen mördades.

Först när Söderortspolisens speciella cold case-grupp inledde en granskning av fallet har pusselbitarna börjat falla på plats, enligt misstankarna. I slutet av mars togs fallet upp av Efterlyst, där polisen presenterade en ny teori - att Nils Bergman dödats av misstag.

Nu har man nått ett genombrott i utredningen. I måndags slog polisen till mot den 44-åriga kvinnan, som tidigare varit verksam med eget bolag i musikbranschen. Hon greps i sin bostad nära det område i Skärholmen där Nils Bergman mördades.

- Jag är informerad om det eftersom jag har diskuterat fallet med Söderortspolisen. Men detta har skett helt på deras initiativ och det är de som om har skött detta med stor framgång, säger Leif GW Persson.

"En förväxlingsteori"

Kvinnan är sedan tidigare känd av polisen efter att ha tvångsvårdats inom psykiatrin.

- Det har varit förhör i går och i dag, sen får vi se vart det leder. I övrigt vill jag inte kommentera hur hon ställer sig till misstankarna. Men hon mår inte bra, säger kvinnans försvarsadvokat Reine Nelson.

Polisen vill inte avslöja vad som lett fram till gripandet - men en teori är att kvinnan fått för sig att Nils Bergman var hennes biologiska pappa.

- Vi jobbar utifrån en förväxlingsteori, vad den består i säger jag inte, säger kriminalkommissarie Hans Strindlund.

- Hon var besatt av att ta reda på vem som var hennes pappa, säger kvinnans tidigare sambo.

Beskrivs som gåtfull

En granne beskriver den 44-åriga kvinnan som gåtfull, närmast mystisk:

- Vi har hört skrikande ljud flera gånger, både på dagen och natten. Det har känts kusligt.

Nils Bergmans son hoppas nu att mordet ska få en lösning:

- Jag har inte hunnit smälta det här än. Nu avvaktar jag informationen från polisen, men syftet är ju att få reda på vad som hänt, säger Peter Bergman.

Trots att många människor borde ha rört sig i området den aktuella kvällen då 77-åringen mördades, har inga vittnen hört av sig till polisen - förutom en anonym brevskrivare från 2004. Personen skrev att han eller hon varit på plats och visste vem som mördade Nils. Både brevskrivaren samt en kvinna i 30-årsåldern som kommit gåendes från brottsplatsen i lugn takt, efterlystes i Efterlyst.