Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mysteriet – varför är det så mörkt?

Det är fortfarande mörkt i Stockholm. Foto: Expressen
SMHI ska utreda vad mörkret beror på. Foto: Expressen
I Göteborg skiner dock solen. Foto: Alfred Dikalow
Benjamin Lobjörk skakades om av flera kraftiga smällar på tisdagsmorgonen. Foto: Privat
Flera personer har dött i bränderna i Portugal. Foto: RICARDO GRACA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

SMHI uppger nu att mörkret över Stockholmstrakten på tisdagsmorgonen kan bero på aska från skogsbränderna i Portugal och Spanien.

Många personer reagerade på det märkliga fenomenet.

– Jag gick och kollade på klockorna för att se om min telefonklocka hade flippat, säger Alexandra som bor i Nora. 

Samtidigt drabbades ett SAS-plan av en mystisk röklukt ombord när man passerade norr om Stockholm. Haverilarm utlöstes på Arlanda och röklukten kopplas ihop med väderfenomenet.

Men redan i morgon väntas vädret och ljuset ha återgått till sitt normala tillstånd. 

Reagerade du på att det var ovanligt mörkt på morgonen?

En timme efter att solen gått upp – och ändå var det nattsvart över Stockholm. I sociala medier är flera personer förbryllade över det märkliga väderfenomenet.

SMHI har under tisdagen gjort en beräkning av hur luften som låg över Stockholmsområdet på morgonen kommit in.

Aska från skogsbränder i Sydeuropa släckte lyset hos oss

Mycket talar för att det är aska från skogsbränderna i Spanien och Portugal som blåst in på grund av orkanen Ophelia, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

– Enligt våra beräkningar så skulle det kunna vara aska och stoft från bränderna som transporterats upp till oss, och att det bidragit till att det var så mörkt, förklarar Anna Belking och tillägger:

– Detta i kombination med att det redan fanns tjocka moln över området skulle kunna vara svaret.

Partiklarna och stoftet höll sig dock inte enbart ovanför Stockholm, även i Nora var det mörkare än vanligt. 

– Jag gick och kollade på klockorna för att se om min telefonklocka hade flippat och att det var mycket tidigare på morgonen än vad det egentligen var. Jag kollade på tre klockor men alla visade samma tid, säger Alexandra som bor i staden. 

Väntas dra vidare åt sydost

Alexandra berättar också att man på fritids hade märkt av effekterna av den mörka morgonen.

– Det var flera som intygade att de var väldigt, väldigt trötta. Jag pratade med en som jobbar på skola och fritids och hon sa att fritidsbarnen var extremt trötta och la sig och vilade. Det var lite speciellt, säger hon. 

Mörkret väntas dock inte stanna kvar och redan i morgon ska det vara så gott som borta.

– Luftmassan förskjuts nu åt sydost och tar också med sig det här området med partiklar. Redan i morgon så kommer vi inte längre uppleva det här. Om det skulle ligga kvar något litet över de allra sydligaste delarna av landet men det skulle vara väldigt lite i så fall. I övrigt har det dragit bort, säger Marcus Sjöstedt på SMHI. 

Rapporter har enligt SMHI även inkommit om att brandrök känts på flera platser i området, utan att det brunnit där. Det kan helt enkelt vara röklukt från bränderna på Iberiska halvön.

Minst 39 människor har omkommit i de brandhärjade delarna av Spanien och Portugal. Brandröken har tagit sig ända till Sverige, tror SMHI. Foto: PAULO CUNHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I Portugal och Spanien har skogsbränder rasat senaste dagarna. Hittills har minst 39 människor omkommit i bränderna.

6000 brandmän deltar i släckningsarbetet, uppger nyhetsbyrån Reuters. Portugals premiärminister Antonio Costo beskriver bränderna som förödande.

 

Besättningen kände röklukt -  hittade inget fel efteråt

 

Det märkliga väderfenomenet med aska och stoft från Iberiska halvön kan även ha drabbat ett SAS-flyg från Malmö till Stockholm på tisdagsmorgonen.

Vid halvniotiden slog besättningen larm om rök i cockpit. Flygplanet, en Boeing 737, landade utan problem på Arlanda och 145 passagerare lämnade planet oskadda.

– Besättningen har känt en lukt av rök när de flög genom ett område norr om Arlanda. Men efteråt när tekniker går igenom planet hittar man inget spår efter en brand, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS, och fortsätter:

– Jag vet att samma fenomen uppträdde i Storbritannien i går där flera flyg också rapporterat om röklukt ombord när de flög genom ett område.

 

Foto taget i norra London där solen skyms av sand och damm svepts med i orkanen Ophelia. Det utreds om sand- och askmolnen orsakat röklukt ombord på ett flertal som passerat området och tvingats nödlanda. Foto: DINENDRA HARIA / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Om röklukten hänger ihop med väderfenomenet runt Stockholm är oklart.

– Vi fortsätter självklart att utreda vad det handlar om, säger Fredrik Henriksson.

Rapporter om liknande fenomen i Storbritannien

Brittiska medier rapporterar om flera flyg som tvingades nödlanda på Heathrow utanför London på måndagen, till följd av att man känt röklukt i cockpit.

 

https://twitter.com/FlightAlerts777/status/919940995848065024?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fd-10611748831673723239.ampproject.net%2F1507083985898%2Fframe.html

Detta bekräftar en talesperson på Heathrow för Evening Standard. Flera flyg omdirigerades också till andra flygplatser på grund av "rökmolnen", skriver Express. 

 

Det var rejält mörkt under tisdagsmorgonen. Foto: Expressen

 

 

 

Mörkret har förbryllat många. Foto: Expressen

Mystiska smällar över Svealand

Vädret har betett sig besynnerligt på fler sätt det senaste dygnet. Åskan över Svealand kan vara förklaringen bakom flera mystiska smällar som har hörts på flera håll under de tidiga tisdagstimmarna, och som har fått allmänheten att vända sig till polisen med frågor.

Polisen skriver på sin hemsida att de har fått ta emot samtal från Vreta i söder till Tierp i norr. Smällarna ska ha fått fönsterrutor att skaka.

– Vid 07-tiden började folk i mängder att ringa in till regionledningscentralen, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesman.

Experter oense

Smällarna ska ha gett utslag på seismologiska mätstationer i Uppland, skriver UNT. I sin jakt på vad som ligger bakom smällarna har polisen kontaktat flera olika experter, bland annat en seismolog på Uppsala universitet.

– Vanliga sprängningar hörs ofta bara väldigt lokalt. Fenomen i atmosfären kan höras över ett större område. Vi kan inte utesluta att det varit åska, men det måste i sådana fall ha varit en riktigt kraftig åsksmäll, säger Björn Lund till UNT. 

Experterna är oense om vad som ligger bakom mörkret. Foto: Expressen

– Det tyder på att det inte är en och samma smäll. Det är för lång tid mellan utslagen för att en smäll skulle ha fortplantat sig genom marken. Om det nu är åska, vilket väl är det troligaste, har nog stationen i Flymyra registrerat en separat smäll

Under förmiddagen har polisen varit ute med en helikopter och sökt av området. 

– Vi vill säkerställa att det inte har hänt något, säger Daniel Wikdahl vid polisen. 

Klockan 09.21 meddelar polisen via sin hemsida att de inte har upptäckt något från helikoptern och att insatsen avslutats.

Benjamins hus skakades om av kraftig smäll

En som upplevde de kraftiga smällarna var Benjamin Lobjörk, 35, i Alsike, Knivsta kommun. Han hade just vaknat när en smäll skakade om hans hus.

– Jag låg i sängen och tittade på tv. Klockan 06.06 smällde det till. Jag hoppade ur sängen, säger han och fortsätter:

– Det var en sådan kraftig smäll att sakerna i huset vibrerade. Det kändes som en mindre tryckvåg.

Benjamin beskriver hur ett kraftigt ljussken lyste upp utanför huset.

– Jag upplevde inte ljuset som att det kom från en blixt. Det dimmade ner långsamt och det kändes som om man blev bländad.

"Det var äckliga moln"

Efter en stund vågade sig Benjamin ut. Då möttes han av ännu en smäll, om än inte fullt så kraftig.

– Himlen såg väldigt mörk ut. Det var äckliga moln, nästan skrämmande bortåt Uppsalahållet.

Hur mår du efter händelsen?

– Man bli lite skakad och jag undrar fortfarande vad det var. Det kan ha varit en åsksmäll, men det här med blixten känns så overkligt. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Benjamin Lobjörk.

 

https://twitter.com/johan_1979/status/920181563853361153

På sociala medier har många varit oroliga över väderfenomenet. Men det finns ingen anledning att vara rädd, enligt meteorologen.

– Jag är inte orolig, däremot tycker jag det är ganska intressant, säger Daniel Fredriksson, meteorolog på väderinstitutet Storm.

https://www.instagram.com/p/BaV4eBtn9yJ/?hl=en&taken-by=expressen

 

https://twitter.com/pascalidou/status/920175073331499009

 

https://twitter.com/AndersDiamant/status/920178527919575041