Begreppet Hitlerkatter, eller Kitlers, har blivit en stor grej i sociala medier. Det finns åtskilliga Kitler-grupper med många följare på till exempel Facebook.Begreppet Hitlerkatter, eller Kitlers, har blivit en stor grej i sociala medier. Det finns åtskilliga Kitler-grupper med många följare på till exempel Facebook.
Begreppet Hitlerkatter, eller Kitlers, har blivit en stor grej i sociala medier. Det finns åtskilliga Kitler-grupper med många följare på till exempel Facebook.
Nu har forskare vid universiteten i Bath och Edinburgh i Storbritannien hittat lösningen på Kitlermysteriet, skriver The Independent. Foto: Skärmdump från IndependentNu har forskare vid universiteten i Bath och Edinburgh i Storbritannien hittat lösningen på Kitlermysteriet, skriver The Independent. Foto: Skärmdump från Independent
Nu har forskare vid universiteten i Bath och Edinburgh i Storbritannien hittat lösningen på Kitlermysteriet, skriver The Independent. Foto: Skärmdump från Independent

Mysteriet med "Hitlerkatterna" är löst

Publicerad

Mysteriet med Hitlerkatterna är löst!

Det handlar om en genetisk defekt, enligt forskarna.

Begreppet Hitlerkatter, eller Kitlers, har blivit en stor grej i sociala medier. Det finns åtskilliga Kitler-grupper med många följare på till exempel Facebook.

Det handlar om katter, vanligen med svart och vit päls, som naturen begåvat med en liten fläck under nosen. Vilket får dem att likna en viss diktator som avled 1945.

Nu har forskare vid universiteten i Bath och Edinburgh i Storbritannien hittat lösningen på Kitlermysteriet, skriver tidningen The Independent.

Det är en smärre genetisk defekt, visar testerna som gjorts – på möss.

Den tvåfärgade eller spräckliga pälsen bildas när kattens pigmentceller inte lyckas följa de genetiska instruktionerna under tiden fostret utvecklas i livmodern.

Felaktig version av en gen

Mer i detalj som handlar det om en felaktig version av en gen som kallas "kit", vilket leder till att pigmentcellerna delar sig i lägre takt. Och resultatet blir vita fläckar.

Det är alltså det vita i kattens päls som är "fel", medan det svarta, till exempel fläcken under nosen, har blivit "rätt".

Nåväl, forskarnas framsteg på området är inte bara till glädje för kattägare utan kan även få betydelse för det mänskliga läkarvetenskapen. Man hoppas till exempel kunna få bättre kunskap om missbildningar i hjärtat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag