Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mysteriet – vem var Zodiac-mördaren?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Zodiac-mördaren är ett av kriminalhistoriens stora mysterier. Vem är han?
Foto: Pacificcoastnews / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Det som gjorde Zodiac-mördaren mest känd var dock inte morden utan de brev och koder han skickade till tre dagstidningar i San Francisco-området.
Foto: Wikimedia commons

Han säger sig ligga bakom 37 mord men den siffran avfärdar polisen bara som skryt.

Frågan är om vi någonsin kommer att få veta sanningen, för 47 år efter det senaste mordet vet fortfarande ingen vem han är.

Seriemördaren Zodiac, som gäckade både polisen och pressen, är ett av kriminalhistoriens stora mysterier.

Betty Lou Jensen, 16, var ute på sin första dejt med David Faraday, 17, och hade lovat sina föräldrar att vara hemma senast klockan 23. Det var den 20 december 1968 och de nykära tonåringarna hade parkerat sin bil på en enslig väg utanför Benfica i Kalifornien. Paret hade bara ögonen för varandra och märkte inte att en annan bil körde fram och parkerade i närheten av dem. En man steg ur bilen och gick fram till dem – beväpnad med en pistol. Han beordrade paret att stiga ur bilen och så fort Faraday hoppat ut sköts han i huvudet. Betty Lou Jensen försökte skräckslagen springa därifrån men hann bara runt tio meter innan hon sköts med fem skott i ryggen. Det blev inga flera dejter för det unga paret. Båda två dog omedelbart.

Det brutala dubbelmordet blev startskottet på en lång mördarjakt – men polisen jobbade i motvind. Det fanns varken några spår efter mördaren eller några vittnen.


För dig som är inloggad – läs mer här!


Ringde själv polisen

Efter mordet på de två high school-eleverna dröjde det till den fjärde juli året därpå innan mördaren slog till igen. Även den här gången blev måltavlan ett ungt kärlekspar – Darlene Ferrin, 22, och Michael Mageau, 19. De unga tu hade åkte ut till en ödslig parkeringsplats vid en golfbana utanför Vallejo. Planen för kvällen var egentligen att gå på en fjärde juli-fest men de hade bestämt sig för att ta en liten omväg. Medan de satt i bilen, upptagna av varandra, dök en annan bil upp och en man steg ur den. Paret uppmärksammade att de fått sällskap men trodde att det var polisen och började leta efter registreringsbeviset till bilen. Under tiden började mannen gå mot paret. Eftersom han hade en ficklampa i handen som han riktade mot paret kunde de inte hans ansikte så tydligt. Utan att säga ett ord tog mannen fram en pistol och började skjuta flera skottsalvor mot paret. Efteråt gick han lugnt därifrån men stannade tvärt till när han hörde ljud från parets bil. Det var Mageau som stönade av smärta. Han gick tillbaka , avlossade ytterligare två skott vardera mot de två och körde sedan därifrån.

Kort efteråt tog polisen emot ett larmsamtal.

En av de fantombilder som gjorts av Zodiac-mördaren.
Foto: Pacificcoastnews / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

- Jag vill anmäla ett dubbelmord. Om du åker en mile på Columbus Parkway så kommer du att hitta ungdomarna i en brun bil. De är skjutna med en niomillimeters Luger-pistol. Jag dödade också de två ungdomarna förra året. Hej då.

Larmoperatören som tog emot samtalet har i förhör beskrivit rösten som mjuk och kraftfull men att den blev mörkare mot slutet och när personen sa "hej då" lät det som om han gjorde narr av henne.

Trots att han träffades av skott både i ansiktet, nacken och bröstet så överlevde Mageau mirakulöst attacken. Det gjorde inte hans flickvän. Han kunde i efterhand ge ett signalement på skytten. Enligt 19-åringen var det en man med ljust, lockigt hår och tjockt ansikte. Han ska ha varit 170-175 centimeter lång och kraftigt byggd. Det är dock allt polisen hade att gå på. Även denna gång lämnade mördaren varken fingeravtryck eller andra spår efter sig.


LÄS MER: Barnens clown var en seriemördare


Första brevet

Polisen jobbade vid det här laget på högvarv. De hade tre mord och ett mordförsök på sitt bord. Då tog fallet en vändning. Tre dagstidningar i San Francisco-området; San Francisco Chronicle, Vallejo Times-Herald och San Francisco Examiner fick tre näst intill identiska brev skickade till sina respektive redaktioner – samtliga skrivna för hand.

"Bäste redaktör, det här mannen som mördade de två tonåringarna förra julen", inleddes brevet. För att bevisa att han är just mördaren räknade han sedan upp flera detaljer som bara mördaren och polisen kunde känna till. Han beskrev vilken ammunition som använts, hur många skott han avlossat och hur paret låg på marken när han lämnade dem. Han nämnde även detaljer om mordet på Darlene Ferrin, som vilken typ av byxor hon hade på sig på mordnatten. Brevet innehöll även en tredjedel av en kod som enligt mördaren skulle avslöja hans identitet – om man lyckades knäcka alla tre delar och sätta ihop dem. Med koden följde även ett krav: Den skulle publiceras på tidningarnas förstasida. Tidningarna gjorde brevskrivaren till viljes och koderna publicerades: Polisen var vid det här laget fortfarande inte helt säker på att det är mördaren som ligger bakom breven. De krävde därför ytterligare ett brev med mer detaljer om morden. Allt för att förvissa sig om att det verkligen är mördaren som trätt fram. Samtidigt arbetade CIA eller FBI febrilt med att knäcka koden.

Cecelia Shephard och Bryan Hartnell var på picknick när en man i en mystisk mundering dök upp.
Foto: Wikimedia commons

Knappt en vecka senare kom nästa brev. Det här var första gången som mördaren gav sig själv ett namn och det skickades endast till San Francisco Examiner. "Käre chefredaktör, det här är Zodiac som talar", inleddes brevet, som gav ytterligare detaljer om mordet i Vallejo –  precis som polisen önskat. Han beskrev nu exakt hur de tre morden gick till.

Trots resurserna som lades på att knäcka koden så var det till slut två läsare som lyckades med den uppgiften. Koden gav dock inget svar på vem mördaren var utan den beskrev bara hur mördaren kände inför dödandet: "Jag tycker om att ta livet av folk eftersom det är roligare än att döda djur i skogen".


Säkrade handavtryck

Polisen var plötsligt tillbaka på ruta ett och den 27 september 1969 slog Zodiac-mördaren till igen. Den här gången var offren studiekamraterna Cecelia Shephard, 22, och Bryan Hartnell, 20. Paret var på picknick och låg på en filt i Napa när de plötsligt lade märke till en mystisk man som smög omkring en bit bort. Plötsligt försvann han bakom ett träd men dök strax upp igen klädd i en konstig mundering. Han hade på sig en svart huva med ögonen urklippta samt ett par mörka solglasögon. Han ska ha sett ut som en bödel.

- Åh, gud han har en pistol, fick Shephard fram.

Ett av de brev Zodiac skickade till en av tidningarna. "Käre chefredaktör", inledde han brevet.

Den mystiske mannen berättade för paret att han hade rymt från ett fängelse efter att ha mördat en vakt och stulit en bil. Nu behövde han en ny bil och kontanter för att kunna ta sig till Mexiko. Han bad Shephard binda fast pojkvännen med en tvättlina innan han band fast även henne. Paret trodde att det hela bara var ett udda rån men de blev snabbt varse om att så inte var fallet.

– Jag blir tvungen att hugga er, ska han ha sagt.

Han gick sedan till attack med kniven han haft med sig och högg dem båda två upprepade gånger. Han slutade inte hugga förrän de två låg helt livlösa framför honom.

Än en gång ringde mördaren själv till polisen och berättade vad han gjort. Polisen lyckades hitta den telefonautomat han använt. Luren hade hängts av och på den lyckades polisen lyfta ett perfekt handavtryck. Äntligen kunde man kanske få en identitet på mördaren. Handavtrycket gav dock ingen träff – Zodiac hade kommit undan igen.

Cecelia Shephards liv gick inte att rädda men pojkvännen Bryan Hartnell överlevde. Tack vare honom fick polisen ett signalement att jobba vidare med.

Det ledde dock inte till något gripande och knappt två veckor senare, den 11 oktober, hoppade en man in i Paul Stines, 29, taxi i San Francisco och sköt honom i huvudet med en 9 millimeters pistol. Det var en ren avrättning. Mördaren stal sedan Stines plånbok och bilnycklar samt rev loss en bit av hans blodiga skjorta. Det här kunde ha blivit Zodiac-mördarens sista offer. En av de polismän som skickades till brottsplatsen, efter att tre tonåringar som bevittnat mordet slagit larm, körde nämligen förbi en vit man på vägen dit. Enligt det larm som gått ut så skulle det dock vara en svart man som eftersöktes så han lät bara den vite mannen passera. Än i dag kan ingen ge någon förklaring till det felaktiga signalementet som först gick ut.


LÄS MER: Småbrottslingen som blev seriemördare


Hånade polisen

Ett par dagar senare tog tidningen San Francisco Chronicle emot ett tredje brev från mördaren. Brevet saknade avsändaradress. I stället fanns där en symbol: En cirkel genomskuren av ett kors. Det innehöll den bit av Paul Stines blodiga skjorta som mördaren rev av efter mordet. Zodiac tog även tillfället i akt att håna polisen: "Polisen kunde ha gripit mig den kvällen om de hade sökt igenom parken ordentligt i stället för att tävla med sina motorcyklar för att se vem som kunde föra mest oväsen", skrev han. Han avslutade brevet med ett hot: "Skolbarn är trevliga måltavlor. Jag tror att jag ska utplåna en hel skolbuss med barn någon morgon. Skjuta hål på däcken och sedan skjuta barnen ett efter ett när de går av bussen".

Polisen vidtog direkt åtgärder men något skoldåd inträffade aldrig. Breven fortsatte att komma men nu skrev Zodiac att han inte längre tänkte berätta när han mördat nästa gång. "Polisen kommer aldrig få tag i mig eftersom jag varit alldeles för smart", skrev han. Han bifogade även ett kryptogram med 340 symboler – det lyckades man dock aldrig knäcka.

Tusentals förhör

I april 1974 kom det sista livstecknet från Zodiac. I det hävdade han att han låg bakom 37 mord men den höga siffran avfärdades av polisen som skryt. Brevet innehöll även en strof från musikalen "The Mikado". Den löd; "Han kastade sig i det ner i det böljande havet och ett eko steg upp ur självmordsgraven". Om brevet innebar att han verkligen tagit eller skulle ta sitt liv är än i dag oklart. Ingen har ju gripits och dömts.

Under årens lopp har över 2 500 personer förhörts och det har funnits en del huvudmisstänkta. Den förste var Arthur Leigh Allen. Allen hade tidigare uteslutits ur det militära och även jobbat som lågstadielärare och badvakt. Hur det kom sig att polisen pratade med honom första gången är fortfarande oklart. Frågorna som ställdes handlade om vad han gjorde dagen efter attacken på paret som var ute på picknick i Napa. Allen hävdade att han varit på en dykresa och kom hem samma dag som mordet och mordförsöket. Trots att han kunde redogöra för vad han gjort var det något som fick polisen att behålla honom i utredningen och två år senare fick de mer vatten på sin kvarn. En kompis till Allens bror hörde av sig och berättade om ett samtal han haft med Allen när de var ute och jagade.

- Har du aldrig funderat på att jaga människor, ska Allen ha sagt.

Han fortsatte att berätta om sina tankar om att ge sig ut på nätterna med ficklampa och skjuta folk. Han sade att han skulle mörda folk helt utan motiv – allt för att göra det svårt för polisen att få tag i honom. Enligt Allens brors kompis var Allen intelligent och känslosam, alltid beväpnad och hatade kvinnor.

Det tredje och sista brevet innehöll den bit av Paul Stines blodiga skjorta som han rev av efter mordet. Hans brev avslutades med hårkors-liknade symbol.
Foto: Wikimedia commons

Mordutredningen öppen

När polisen ett par veckor senare åkte hem till Allen igen och konfronterade honom med uppgifterna så blånekade han. Han hade aldrig haft en sådan konversation med någon. Under detta förhör lade polisen även märke till at han hade en klocka av märket Zodiac.

Allen gick från måttligt intressant till högintressant som gärningsman. 1991 pekades han även ut av en av överlevarna, Michael Mageau. Vittnesmålet ifrågasattes dock eftersom det gått så många år sedan attacken. Dessutom var det väldigt mörkt ute vid det aktuella tillfället. Det har heller aldrig funnits någon teknisk bevisning mot Allen.

Rick Marshall är en annan person som polisen intresserat sig för. Flera utredare ser honom fortfarande som en mycket möjlig gärningsman. Både hans utseende och bakgrund stämmer in på vad man vet om Zodiac-mördaren.

Systern till Zodiac-mördarens offer Darlene Ferrin pekade ut en tredje person som misstänkt. Det rörde sig om en man vid namn Lawrence Kane. Enligt systern ska han ha följt efter henne månaderna innan mordet. Ytterligare ett flertal namn har figurerat på listan över misstänkta under årens lopp, bland annat en framgångsrik affärsman från San Francisco och en professor vid universitetet Harvard. Även Unabombaren Theodore Kaczynski har kopplats samman med seriemorden.

47 år har nu gått sedan det sista mordet som polisen tillskriver Zodiac. Frågan är om vi någonsin kommer att få något svar på frågan vem som låg bakom de blodiga attackerna som satte skräck i Kalifornien i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet – och gäckade både poliser och journalister. Förblir han ett av kriminalhistoriens stora mysterium eller kommer polisen kunna lösa fallet? Mordutredningen är fortfarande öppen.


Källa: Zodiackiller.com, "Zodiac", varldenshistoria.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.