Mysterier i senaste hotvideon från IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Senaste IS-filmen är full av gåtor. Bland annat faller skuggorna olika på de båda gisslan.

Filmen där Islamiska staten hotar att skära halsen av två japanska fångar är full av gåtor.

Skuggorna faller olika och vinden passar inte in i ökenlandskapet, enligt videoexperter.

Nu lyfts tesen att filmen i själva verket kan ha spelats in i en studio vid flera olika tillfällen och sedan hårdredigerats, skriver AP.

Ett av Islamiska statens (IS) främsta propagandavapen är att sprida filmer på hot om, och faktiska, halshuggningar.

Den senaste i raden visar hur två tillfångatagna japanska medborgare, Kenji Goto och Haruna Yukawa, står knäböjda på var sin sida av "Jihad John" som agerat bödel i flera av terrorgruppens mordfilmer.

Filmen utspelar sig i samma ökenlandskap som amerikanska journalisten James Foley och Steven Sotloff, och britterna David Haines och Alan Henning har mördats.

Men nu menar videoexperter att filmen kan vara grovt redigerad, och att det finns tecken på att den har spelats in i en studio, skriver AP.

Olika ljus

Ljuset i filmen verkar komma från två olika riktningar, snarare än en stark stark källa i form av solen, enligt Veryan Khan, redigeringschef på Trac, en organisation som arbetar med forskning och analys som rör terrorism.

– Gisslan är synbart störda av det starka ljuset, säger Veryan Khan, enligt AP.

Hon menar också att skuggorna faller åt olika håll, vilket talar för videon inte har filmats utomhus vid ett och samma tillfälle.

Vid ett tillfälle i filmen rör sig en av japanernas kläder av ett vinddrag. En sådan vindpust i öknen hade varit högljudd och stört ljudkvalitén, samtidigt som den hade fört med sig ett sandmoln. Inget av detta finns med i filmen.

I stället driver Khan tesen att vinddraget kommer från en fläkt, och att filmen kan ha spelats in inomhus i en studio.

Kan vara inspelad vid flera tillfällen

Flera japanska videoexperter menar att det är möjligt att gåtorna i filmen är tecken på att den kan ha spelats in vid flera tillfällen eller på annan plats, skriver Daily Mail.

Ett sådant tilltag av IS hade talat för att terrorgruppens medlemmar inte längre kan röra sig fritt på stora öppna ytor efter att USA intensifierat sina luftattacker i både Irak och Syrien, skriver AP.

Ben Venzke, vd på Intelcenter, ett företag som bedriver underrättelsearbete i antiterrorsyfte, vill inte spekulera i var filmerna kan ha spelats in eftersom det kan larma terroristerna att ändra sitt beteende.

– Det leder till en väldigt intressant story, men hjälper inte alls vad gäller att hindra två människor från att bli halshuggna, och kan tvärtom skada situationen, säger han till AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.