Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fylleskandal med flygledare på plan

Personer anställda vid Luftfartsverket skämde ut sig på en flygresa till ett internationellt evenemang för flygledare.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Personalen ska ha uppträtt aggressivt mot personalen ombord – och hotat med att SAS skulle få svårt att flyga i svenskt luftrum.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Personer anställda vid Luftfartsverket skämde ut sig på en flygresa till ett internationellt evenemang för flygledare.

Enligt uppgifter till Expressen var de kraftigt berusade, högljudda – och uppträdde hotfullt mot SAS-personalen:

– Är det någonting som behöver hanteras internt efter den här historien så kommer vi att göra det, säger Per Fröberg, presschef på Luftfartsverket.

Det var i söndags eftermiddag som SAS-flighten lyfte från Arlanda med destination Kiruna och det internationella eventet för flygledare, Golden Flight Level 2018

Med på planet var ett hundratal flygledare, både svensk och utländsk personal.

Men flygningen slutade med fylla och tjafs med besättningen, enligt uppgifter till Expressen. 

Kraftigt berusade

Ett 40-tal personer ska ha varit så kraftigt berusade att SAS stoppade alkoholförsäljningen ombord. 

Personal från luftfartsverket ska också ha uppträtt aggressivt mot personalen ombord – och hotat med att SAS skulle få svårt att flyga i svenskt luftrum. 

De vägrade också, enligt uppgifter till Expressen, att lyda instruktioner från besättningen. 

Barnfamiljer ombord ska ha blivit så pass uppskrämda av stämningen ombord att de fick flyttas till andra delar av flygplanet.

Luftfartsverket: "Gör det här på sin fritid"

Per Fröberg, presschef vid luftfartsverket, säger att det handlar om flygledare – som inte varit i tjänst under flighten.

– De gör det här på sin fritid. De har semester eller annan form av ledighet. Vi kan, lika lite som någon annan arbetsgivare, ta ansvar för vad medarbetarna gör på sin fritid, säger han.

Är det ett acceptabelt beteende?

– Som jag sa: Vi har strikta regler för vad som gäller när man är i tjänst. Vi har också strikta regler innan man går i tjänst, det vill säga innan man sätter sig i position. Det är inte tillåtet att konsumera alkohol åtta timmar innan man går i tjänst. Vi har oregelbundna drogtester, men det här är när man är i tjänst. 

Per Fröberg betonar samtidigt att det av säkerhetsskäl är viktigt med god ordning på ombord. 

Beredda att hantera ärende internt

Tycker du, det du har fått höra, att det var god ordning ombord?

– Den frågan måste SAS svara på. Det är de som har varit ombord, det är deras kabinpersonal som har uppfattat situationen. Jag kan inte göra en bedömning, jag var inte med ombord, säger han – men tillägger:

– Är det någonting som behöver hanteras internt efter den här historien så kommer vi att göra det.  

SAS: "Tar på allra största allvar"

SAS presschef Freja Annamatz bekräftar att det har skett en händelse på en flight – och att personalen stoppade alkoholförsäljningen ombord.

– Det vi kan bekräfta är att det har uppstått en störande och otrevlig situation på den här flighten och att vi ser mycket allvarligt på det som har inträffat. Vi tar det här på allra största allvar. Säkerheten ombord är det viktigaste, och vår personal har hanterat situationen enligt våra rutiner. 

SAS presschef säger också att hon har förståelse för om andra resenärer upplevde situationen ombord som obehaglig – men betonar: flygsäkerheten ombord har inte äventyrats:

– Vi beklagar det, och vi kommer försöka kontakta de passagerare som varit ombord för att följa upp det här. Vi kommenterar inte händelsen mer i detalj, utan får utreda vad som har hänt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.