Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndighetschefens plan för att gynna de rödgröna

Ulla Sandborgh, generaldirektör på Svenska kraftnät, anklagas för att vilja gynna de rödgröna genom att förhala information innan valet.Foto: Peter Knutson
Energiminister Ibrahim Baylan (S) hyllade Sandborgh när hon tillträdde som generaldirektör.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nu kräver ordföranden i riksdagens näringsutskott att Baylan ”lägger korten på bordet”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh ville förhala information om en rejäl elprishöjning till efter valet.

Samtidigt avslöjar Dagens Nyheter att myndigheten gett höga chefer tillgång till hemlig information – utan att personerna blivit säkerhetskontrollerade.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) kallar nu Sandborgh till ett möte, enligt DN. 

Ulla Sandborgh tillträdde som generaldirektör på Svenska kraftnät i mars 2017, med goda vitsord från ansvariga ministern Ibrahim Baylan (S).

Men i sin tidigare roll som marknadsdirektör på samma myndighet anlitade Ulla Sandborgh en vän som konsult för ett uppdrag fakturerat på 1,5 miljoner kronor exklusive moms, har Dagens Nyheter berättat.

Samtidigt som uppdraget pågick reste Ulla Sandborgh på en semesterresa till Rio de Janeiro i Brasilien med personen. Efter att relationen uppmärksammats inom myndigheten bröts samarbetet med konsulten. Sandborgh har förnekat anklagelserna om jäv.

Ville förhala information om elpriset

Flera källor på Svenska kraftnät uppger nu för tidningen att generaldirektören ville försena offentliggörandet av en större elprishöjning till efter riksdagsvalet.

”Ulla vill INTE kommunicera enligt vårt förslag utan står fast vid att vi kommunicerar till nätföretagen + balansföretagen direkt efter valet den 10/9”, skriver myndighetens pressekreterare i ett internt mejl enligt DN.

En vecka innan det interna mejlet hade energiminister Ibrahim Baylan lovat rejält sänkta elnätsavgifter vid en pressträff. Enligt en källa på myndigheten kritiserades Ulla Sandborgh internt för att ”gå regeringens ärenden”. 

Ulla Sandborgh fick intern kritik

Efter interna påtryckningar skickades uppgifterna om prishöjningen ändå ut strax innan valet. Sandborgh förnekar anklagelserna om att försöka förhala höjningen och efter DN:s granskning förklarar hon i ett pressmeddelande: 

– Tidpunkten och processen för kommunikation diskuterades och vi valde att kommunicera som tidigare, men var lite senare på grund av osäkerhet i beräkningarna efter den varma sommaren och bränderna, då priserna för reglerkraft steg kraftigt.

Samtidigt erkänner myndigheten att de har brustit i ”arbetet mot oegentligheter” efter granskningen av konsultaffären. 

– Det är beklagligt att det har blivit fel och vi ska åtgärda våra brister, säger Ulla Sandborgh i pressmeddelandet.

Brister i säkerhetskontroller

Men under torsdagen framkom dessutom uppgifter om att Svenska kraftnät vid flera tillfällen låtit höga chefer få ta del av hemlig information innan de genomgått den säkerhetskontroll som ger dem behörighet att ta del av informationen.

De bristande kontrollerna har skett utan att informera myndighetens säkerhetschef, rapporterar Dagens Nyheter.

Ansvarig minister för Svenska kraftnät är energiminister Ibrahim Baylan (S). Enligt Dagens Nyheter kallar han nu generaldirektör Ulla Sandborgh till ett möte på miljö- och energidepartementet. 

”Med anledning av Dagens Nyheters rapportering om brister hos Svenska kraftnät gällande bland annat säkerhetsskyddsarbetet är generaldirektören Ulla Sandborgh i morgon fredag kallad till Miljö- och energidepartementet”, säger Ibrahim Baylan i en skriftlig kommentar till DN. 

Odenberg: ”Svårt att se att Sandborgh kan stanna”

Den tidigare generaldirektören Mikael Odenberg reagerar kraftigt på uppgifterna om brister i säkerhetskontrollerna: 

– Det här är uppenbart ett brott mot bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Det är kristallklart att personerna inte får börja förrän en fullständig säkerhetsprövning med registerkontroll är gjord. Att iaktta dessa regler är särskilt viktigt på en myndighet som ansvarar för kritisk infrastruktur, säger han till DN.

Odenberg menar att det kan vara skäl för att Ulla Sandborgh inte kan sitta kvar som generaldirektör. Han drar paralleller till Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren som tvingades lämna sin tjänst efter att myndigheten brutit mot säkerhetsskyddslagen.

– Jag har svårt att se att tillträdande regering, oavsett sammansättning, kommer att kunna behålla myndighetschefer som tar säkerhetsskyddslagstiftningen i egna händer, säger han.

Lars Hjälmered (M), ordföranden i riksdagens näringsutskott, reagerar på uppgifterna och kräver att Sandborgh och Baylan ”lägger korten på bordet”.

– Om en myndighetschef försökt hålla undan information i akt och mening att försöka påverka valutgången så är det utomordentligt allvarligt, säger Hjälmered till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.