Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt föremål hittat i anti-terrortillslag

Vid minst fem tillfällen fick myndigheterna larm om den Salman Abedi - utan att agera.
Så här såg det ut i den misstänkte terroristen Salman Abedis lägenhet.
Sängen i lägenheten. Det är oklart hur länge han har bott där.
Han ska ha varit i lägenheten innan dådet.
Människor över hela världen har visat sitt stöd till Manchester efter attacken. Foto: EMILIO MORENATTI
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT
Så här såg det ut i den misstänkte terroristen Salman Abedis lägenhet.
1 / 8

Han ringde sin mamma timmar innan han sprängde sig till döds.

Samtidigt visar bilder den lägenhet nära stadskärnan i Manchester som misstänkte terroristen Salman Abedi, 22, hyrde för 850 kronor natten.

– Förlåt mig, sa Salman Abedi till sin mamma uppger AP.

På torsdagskvällen hittade polisen ett misstänkt farliga föremål i ett anti-terrortillslag i Manchester och området evakuerades. 

Måndagens terrordåd i Manchester krävde 22 liv - och människor vårdas fortfarande på sjukhus med livshotande skador.

Polisen kunde snabbt slå fast att dådet hade utförts av en ensam självmordsbombare - utpekad som 22-åriga Salman Abedi från södra Manchester.

Sedan dess har ett massivt utredningsarbete utförts för att kartlägga om Salman Abedi agerade ensam, eller om han hade stöd från ett nätverk.

På torsdagskvällen hittade polisen ett misstänkt farliga föremål i ett anti-terrortillslag i Manchester och området evakuerades. 

I gryningsräder på torsdagsmorgonen greps ytterligare två personer misstänkta för koppling till dådet. Sedan händelsen har tungt beväpnad polis har slagit till på flera adresser och gjort sammanlagt minst nio gripanden. Av dem är åtta män fortsatt frihetsberövade, medan en gripen kvinna har försatts på fri fot, friad från misstankar.

Sent på torsdagskvällen utfördes en kontrollerad sprängning av en misstänkt bomb som hittades under räderna – och nu varnar polisen för att det kan finnas flera bomber, skriver The Independent.

Fynd från den tekniska undersökningen på Manchester Arena tyder på att det var en kraftfull och sofistikerat tillverkad bomb som utlöstes i samband med terrordådet. Enligt The Guardian befarar polisen att bombtillverkaren fortfarande befinner sig på fri fot.

De sista dagarna innan dådet tillbringade Salman Abedi i en lägenhet i centrala Manchester som ett äldre par hyr ut för 850 kronor natten. Bilder från bostaden visar att den är spartanskt inredd.

Grannar i byggnaden berättar att de i slutet av förra veckan kunde känna "en stark doft av sprängmedel" från lägenheten, rapporterar The Sun.

– Det är en kvinna som äger lägenheten... Jag hörde en smäll i lägenheten bredvid min. När jag tittade ut genom dörren såg jag militär. Det var en stor chock, sa grannen Muye Li, student från Kina, till Expressens reporter efter tillslaget.

Granne: Polisen sprängde upp dörren

En annan granne, som vill vara anonym, var på plats efter händelsen:

– Det var massor av kriminaltekniker som gick in och ut ur lägenheten med vad som såg ut som bevismaterial. Den tredje våningen där lägenheten ligger skyddades av tungt beväpnad polis med skyddsvästar. Det var rökigt och fullt av byggdamm efter att polisen sprängt dörren, sa grannen.

Samtidigt avslöjar libyska myndigheter för nyhetsbyrån AP att Salman Abedi ringde sin mamma - bara timmar innan han sprängde sig själv och 22 andra människor till döds.

– Förlåt mig, sa Salman Abedi till sin mamma uppger AP.

https://twitter.com/AP/status/867794223067746305

Bara fyra dagar före terrordådet befann sig Salman Abedi i tyska Düsseldorf och nu utreder landets myndigheter vilka kopplingar den misstänkte självmordsbombaren har till regionen, rapporterar The Sun.

Düsseldorf är ett känt näste bland militanta islamister. Där vistades bland annat Anis Amri, som körde en lastbil in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin, tiden innan han utförde sitt dåd.

Växte upp i jihadistnäste

En kartläggning av Sky News visar att Abedi växte upp i ett område i södra Manchester som fostrat en lång rad jihadister. Bland dem finns Raphael Hostey, även kallad Abu Qaqaa al Britani, en ökänd IS-rekryterare med pojkaktigt utseende som påstås ha lockat hundratals personer in i terrororganisationen.

16 unga personer från området tros ha lämnat Storbritannien för att utföra jihad utomlands.

22-åringen kastades ut från sin lokala moské för att han var för extrem.

Abedi och Hostey bad på samma plats, i Didsbury-moskén och enligt uppgifter ska polisen ha funnit "starka kopplingar" mellan de två.

Salman Abedi ska ha blivit portad från moskén efter att ha konfronterat imamen efter att denne predikat ett anti-extremistiskt budskap. I samband med händelsen ska moskén ha tagit kontakt med myndigheterna och varnat för Abedi, rapporterar The Telegraph.

 

LÄS MER: Selfieparet Liam och Chloe dog i attacken

 

Abedi: "Det är ok att vara självmordsbombare"

Vid ett annat tillfälle ska en vän ha varnat för Abedi efter att han sagt att "det är ok att vara självmordsbombare". Enligt tidningen ska myndigheterna ha fått information om Abedis extremism vid minst fem tillfällen under de senaste fem åren, utan att agera.

Övervakningsbilder som togs fredagen innan dådet, visar Abedi med en ryggsäck på något som kan ha varit en rekognoseringsrunda. Foto: CCTV

Polisen tittar även på Salman Abedis närmaste familj. Efter terrordådet har hans pappa Ramadan och hans yngre bror Hashem gripits i Libyen. Pappan var rebell under Gadaffi-eran och har tidigare uttalat stöd för en grupp i Syrien med kopplingar till al-Qaida. Brodern anklagas för att ha känt till Salman Abedis plan under en månads tid, rapporterar Daily Mail.

Pappan har slagit ifrån sig anklagelserna som riktas mot sonen Salman Abedi.

– Vi tror inte på att döda oskyldiga, vi är inte sådana, har fadern sagt till AP.

 

LÄS MER: Bilderna visar - här rekar Abedi inför dådet

 

Brodern ska ha känt till dådet i en månad

Ytterligare en bror har gripits i Manchester – den misstänkte terroristense 23-årige storebror Ismail. Han förhörs fortfarande av polisen.

Ismail har fungerat som lärare vid en moské och bland annat undervisat barn i Koranen. Ismails lägenhet, som han delat med sin fru Salha, stormades av polis bara timmar efter bombdådet.

Under onsdagen greps ytterligare tre personer, misstänkta för delaktighet i terrordådet. En av dem är en pappa, de andra är hans två söner. 

De senare gripandena skedde i södra Manchester. Expressens reporter Robert Börjesson som befann sig på plats under eftermiddagen beskriver området som enkelt – men inte fattigt.