Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Myndigheterna i Hongkong stänger – efter stora kaoset

Kravallpolis sköt med tårgas mot demonstranter i Hongkong på onsdagen. Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna tacklas av kravallpolis. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals personer samlades för att protestera i utanför Hongkongs lagstiftningsråd på onsdagen. På torsdagen är det lugnare. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är främst unga – många maskerade – personer som demonstrerar. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Hongkong kan ha drabbats av sin värsta politiska kris sen Kina tog över från britterna 1997.

Flera myndigheter håller stängt veckan ut.

Samtidigt har lugnet återvänt och gator öppnats igen, skriver flera medier.

Redan i söndags bröt protesterna ut. Då tog över en miljon personer sig ut på gatorna i Hongkong, för att protestera mot ett lagförslag om att brottsmisstänkta ska kunna lämnas ut till fastlandet Kina.

I dag har Kina och Hongkong separata system – bland annat rättssystem – och kritiker menar att en ny lag kan äventyra det.

Lugnare i Hongkong

På onsdagen fortsatte protesterna med tiotusentals personer ute på gatorna. Våldsamheter bröt ut, och polis sköt med gummikulor och tårgas mot demonstranter. Fler än 70 personer skadades.

Men på torsdagen har lugnet sänkts sig över Hongkong, skriver flera medier. Kraftigt regn håller demonstranterna borta och vägar i centrala staden har kunnat öppnas igen. Samtidigt håller flera myndigheter i finansdistriktet stängt resten av veckan, rapporterar Reuters.

Även shoppingcentret Pacific Place håller stängt, enligt nyhetsbyrån.

– Jag vet inte vad planen är för demonstranterna i dag, vi följer bara med strömmen, men vi tror att uppslutningen kommer att bli mindre än i går och det kommer att vara fredligt efter vad som hände i går, säger Ken Lam, en av demonstranterna, till The Guardian.

En utmaning mot Xi Jinping i Kina

De omfattande protesterna har beskrivit som möjligtvis den värsta politiska krisen i Hongkong sen kineserna tog över styret från britterna 1997. De ses också som en utmaning mot Kinas president Xi Jinping, rapporterar AP.

För snart två år sen sa Jinping att Peking inte skulle tolerera att Hongkong blev utgångspunkt för ”en utländskt inspirerad kampanj” att försvaga det kinesiska styret, skriver nyhetsbyrån.

Hongkongs lagstiftare skulle debattera det kontroversiella utlämningsförslaget på onsdagen, men på grund av massprotesterna beslutade man sig för att skjuta upp den fortsatta behandlingen av lagförslaget på obestämd tid.

Tre nyheter att hålla koll på.