Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Myndigheter tog in bolag med illegal arbetskraft

Vädjar om att få stanna i Sverige
OBS! Genrebild.
Foto: Terje Bendiksby / TT NYHETSBYRÅN
OBS! Genrebild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera myndigheter har de senaste åren köpt städtjänster av företag som samtidigt haft anställda som inte hade rätt att arbeta i Sverige, enligt SVT:s granskning. 

Dessutom säkerhetsprövas inte alltid personalen trots att de städar hos myndigheter som hanterar känslig information, skriver DN.

En av myndigheterna har anlitat ett städföretag där tidigare anställda pekats ut som hot mot rikets säkerhet.

Expressens avslöjande att en städerska som vistas illegalt i Sverige var anlitad att städa i statsminister Magdalena Anderssons privata bostad har väckt diskussioner på flera håll. 

Säpo har fått massiv kritik för att brista i säkerheten kring ett av deras viktigaste skyddspersoner. Dessutom har Magdalena Andersson fått kritik för att företaget som hon tidigare anlitat inte hade kollektivavtal.

Offentliga medel går till kriminella

Nu visar en granskning av SVT att fler än tio myndigheter de senaste åren har köpt städtjänster av företag som samtidigt haft anställda som inte hade rätt att arbeta i Sverige. Enligt tv-kanalen är det först när SVT ställer frågor som flera av myndigheterna agerar.

– Vi ska ju inte lämna pengar av våra offentliga medel till de som är kriminella. Det ska vi undvika så långt det går. Därför måste vi se till att det finns bra verktyg för att kontrollera detta, säger Pia Bergman, expert på ekonomiskt brottslighet på Skatteverket, till SVT.

Bland myndigheterna som SVT granskat återfinns Statens fastighetsverk (SFV), som anlitat två olika bolag som båda är dömda för att ha haft personal som saknat arbetstillstånd i Sverige. 

– Vi kände inte till att dessa bolag dömts mot utlänningslagen men ser naturligtvis allvarligt på dessa uppgifter. På SFV är vi måna om att alltid anlita och arbeta med leverantörer som lever upp till gällande lagar och regler, säger Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens fastighetsverk, till SVT.

 Pekat ut som hot mot rikets säkerhet

Flera myndigheter som hanterar känslig information gör inte heller några bakgrundskontroller på städare som anlitas.

DN har granskat ett tjugotal sådana myndigheter och vilka bakgrundskontroller de gör. 

De flesta myndigheter som ingår i granskningen uppger att bakgrundskontroller görs på de lokalvårdare som får tillgång till myndigheternas lokaler.

Men bland annat Integritetsskyddsmyndigheten, Elsäkerhetsverket och Försvarshögskolan gör det inte. 

Minst två av städarna som arbetat för städföretaget som Integritetsskyddsmyndigheten anlitar har Säkerhetspolisen pekat ut som hot mot rikets säkerhet. En av personerna dömdes dessutom 2019 för att ha finansierat terrorsekten Islamiska staten, enligt DN.

– När de lokalerna ska städas så sker det under övervakning av behörig personal som är säkerhetsprövad. Det ligger inget material framme då, utan det plockas bort innan så att lokalen är tom när städarna kommer in, säger säkerhetsskyddschef Joakim Nyberg till DN.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.