Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Myndigheter röjer unga hedersutsatta på flykt

SVT Nyheter har träffat Aisha, som omhändertogs och skickades till ett låst statligt ungdomshem.
”Amal” berättar i SVT att hon giftes bort som 16-åring till en man som misshandlade under flera år innan hon lyckades fly.
Foto: SVT
Unga hedersutsatta som tvingats fly blir ofta röjda av myndigheter, visar SVT:s granskning.
Foto: SVT

Barn och unga som utsätts för hedersvåld ska stöttas av bland annat socialtjänst, polis och domstolar. 

I stället röjs de ofta av myndigheterna som ska skydda dem – något som kan få livsfarliga konsekvenser, visar en granskning som SVT gjort.

– Tre gånger är det kommunen som har röjt mig. Jag slutade att lita på kommunen, tro på dem, säger en flicka som SVT valt att kalla ”Maria”.

Maria är en av flera unga som blivit utsatt för hedersvåld och förtryck i hemmet. Hon giftes bort som barn, till en man som våldförde sig på henne.

– Varje gång när han brukade komma till oss då brukade han våldta mig. Min familj brukade lyssna när jag skrek varje natt, berättar hon för SVT Nyheter.

Hon lyckades fly. Men hennes gömställe har röjts flera gånger av kommunen.

I de 30 fall som SVT har gått igenom i sin granskning har de sett hedersutsatta som blivit placerade i samma städer där deras släktingar bor, adresser som blivit läckta och polisanmälningar som skickats hem till föräldrarna.

Att personer som gömmer sig från hedersvåld har röjts har visat sig få livsfarliga konsekvenser – i vissa av fallen har kvinnorna försvunnit och dödats efter att myndigheter röjt deras plats.

”Jag har tappat min tillit”

En av flickorna, som SVT valt att kalla ”Amal”, var 16 år när hon giftes bort till en man som misshandlade henne i flera år innan hon lyckades fly. 

Hon röjs fortfarande emellanåt.

– Jag har tappat min tillit till rättsväsendet om jag ska vara ärlig, säger hon till SVT Nyheter.

I vissa av fallen är det någon personerna litar på som gett med sig för påtryckningar från familjen och avslöjat var den hedersutsatta befinner sig.

I flera fall kan det handla om ett egenintresse i att röja personen för att inte själva bryta mot familjens heder eller bli misshandlade.

SVT Nyheter har träffat Sara, 16, vars pappa försökte gifta bort henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.