Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Myndighetens varning – inför surströmmingspremiären

Expressen TV besöker den årliga surströmmingsskivan på Tennstopet i Stockholm.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Foto: Expressen
Foto: Expressen

Torsdagen den 15 augusti innebär surströmmingspremiär och Expressen har varit på skiva med ett gäng surströmmingsälskare.

Men om du tillhör de som gillar de konserverade fiskarna med den skarpa doften finns det anledning att konsumera dem med viss försiktighet – framförallt om du är ung. 

– Unga kvinnor som någon gång vill ha barn bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger per år, uppger Livsmedelsverket. 

Surströmming kan vara en riktig vattendelare. Vissa älskar det och andra kan inte vara i närheten av den inlagda fisken, bokstavligen. 

När Expressen TV besökte en surströmmingsskiva på restaurang Tennstopet i Stockholm var stämningen på topp men åsikterna om doften delade. 

– Om man tänker sig en gammal gymnastiksal, då kan man lika gärna sitta på Odengatan istället och äta surströmming i goda vänners lag. Det är jättekul, så doften klarar man utmärkt, säger Stanley. 

Hans bordsdam Anne, som åkt hela vägen från Strängnäs för att delta på surströmmingsskivan, var lite mer tveksam: 

– Jag är från Mariefred och åkte upp hit och när jag klev av bussen på Odenplan tänkte jag ”vad fan är det som har hänt, här luktar det konstigt.”

Anne på surströmmingsskiva på Tennstopet
Foto: Expressen
Stanley på surströmmingsskiva
Foto: Expressen

Innehåller gifter

Men utöver en enligt många svårsmält doft så innehåller fisken även skadliga ämnen. 

Därför har Livsmedelsverket utfärdat en varning till allmänheten, i synnerhet barn, unga och kvinnor som är gravida, ammar eller någon gång vill ha barn. 

Anledningen är att den fisk som oftast används till surströmming är strömming som är fiskad i Bottenhavet och Bottenviken, där strömming och andra feta fiskar innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB, enligt Livsmedelsverkets pressmeddelande. 

Dioxiner och PCB lagras i kroppen under många år och förs över till barnet vid graviditet och amning. 

Barn har en högre känslighet för gifterna än vuxna och därför rekommenderar Livsmedelsverket att barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder inte äter strömming och annan fisk med höga halter av dioxin och PCB mer än två till tre gånger per år. Andra rekommenderas att äta fisken högst en gång per vecka.

– Den som tycker om surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket i samma pressmeddelande. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.