Myndigheten varnade regeringen – för ett halvår sedan

Rapporten lämnades till Ardalan Shekarabi – men inget lagförslag har lagts.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen varnades redan i januari för säkerhetsriskerna med att outsourca it-drift, skriver Svenska dagbladet. 

Statens servicecenter lämnade en rapport till civilminister Ardalan Shekarabi (S) om riskerna – men fick aldrig något svar.

– Man har inte förstått vidden av problematiken, säger generaldirektör Thomas Pålsson till tidningen.

Statens servicecenter fick våren 2016 i uppdrag att se över möjligheterna att omlokalisera statens myndighetsfunktioner, skriver Svenska dagbladet.

Det var då generaldirektören för Statens servicecenter, Thomas Pålsson, upptäckte att delar av flera myndigheters datasystem låg outsourcat. Något han ansåg var en säkerhetsrisk. 

Fick aldrig något svar

I en rapport som han då lämnade till regeringen, och civilminister Ardalan Shekarabi, varnade han för riskerna med detta. Pålssom påpekade olämpligheten i att bedriva it-drift någon annanstans än i statlig regi. 

Även Säpo, FRA och Försvarsmakten stödde slutsatsen att myndigheternas data bör ligga på statliga servrar.

Men något svar har Statens servicecenter aldrig fått. Inget lagförslag har lagts och rapporten har inte skickats på remiss.

– Vi hoppas och väntar på att regeringen tar tag i det här, det är en viktig fråga, säger Thomas Pålsson till Svenska dagbladet.

Svenska körkortsregistret läckte

Det är just via outcourcad it-drift som känslig information läckt till ett annat land i Transportstyrelsens it-skandal.

Det är hela det svenska körkortsregistret, med bilder, som läckt till icke säkerhetskontrollerade tekniker i Östeuropa. Även känslig information om vägar, hamnar, broar och tunnelbanor i Sverige har läckt. Bedömare hävdar att informationen kan innebära fara för rikets säkerhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.