Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Myndighet anmäls efter massblockering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Riksdagsledamoten Jan Ericson har lämnat in en polisanmälan mot Svenska Institutets generaldirektör Annika Rembe.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
EU- och handelsminister Ann Linde säger att hon välkomnar polisens utredning av Svenska Institutets massblockeringar på twitter.
Foto: DAVID KEYTON / AP/ TT

Svenska Institutets massblockering av 14 000 twitterkonton blir nu en polisfråga. 

Moderata riksdagsledamoten Jan Ericson, som själv pekats ut som högerextremist och våldsförespråkare, har lämnat in anmälningar till både polisen och Datainspektionen. 

– Det här är en skandal som växer. De har ingen som helst kontroll på myndigheten, säger han. 

Den statliga myndigheten Svenska Institutet blockerade cirka 14 000 twitterkonton från att interagera med Sveriges officiella twitterkonto "Sweden", som sköts av en ny person varje vecka. 

Motiveringen från Svenska Institutet – som lyder under det svenska utrikesdepartementet – löd: 

"Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld."

Meddelandet som 14 000 konton möttes av.

Bill Gates fanns bland de blockerade

Men bland de som blockerats fanns till exempel flera riksdagsledamöter, det israeliska utrikesdepartementet, Köpenhamns borgmästare, högre tjänstemän inom både polisen och försvaret – och Microsoftgrundaren Bill Gates. 

Efter att massblockeringen uppmärksammades förra månaden erbjöd myndigheten de blockerade möjligheten att fylla i ett formulär och berätta om sina åsikter och varför man tror att man blivit blockad – känsliga personliga uppgifter som sedan sammanställts och lagrats i en ny databas. 

Bill Gates var blockerad.
Foto: MARTIALK TREZZINI / AP/ TT

Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson anklagar nu Svenska Institutet för att ha begått en rad olika lagbrott den senaste månaden – och häromdagen lämnade han därför in en polisanmälan mot generaldirektören Annika Rembe. 

– Hade detta hänt i Ryssland eller i Turkiet så hade det blivit ramaskri. Nu är det nästan tyst. Jag förstår inte varför, säger han. 

– Jag hoppas nu att det ska bli en seriös polisutredning. Det har begåtts ett antal uppenbara lagbrott. 

"Myndigheten har begått flera brott"

Enligt Ericson handlar det bland annat om brott mot personuppgiftslagen, men också om förtalsbrott. 

Annika Rembe.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Själv hade han aldrig interagerat med twitterkontot "Sweden" på något vis, men blev ändå blockerad och utpekad som högerextremist och våldsförespråkare. 

– Men jag insåg att jag var i gott sällskap. Det enda vi har gemensamt är att vi inte är vänsterextremister, det är det som förenar oss. 

Jan Ericson har också anmält Svenska Institutets agerande till Datainspektionen, och ett 40-tal olika anmälningar har lämnats in till Justitieombudsmannen. 

Ann Linde.
Foto: MAJA SUSLIN/TT

Ericson ville debattera skandalen med den ansvariga departementschefen, utrikesminister Margot Wallström, men i stället blev det EU- och handelsminister Ann Linde som svarade på hans frågor i riksdagen i går. 

– Det var uppenbart att hon var plågad av det som hänt, hävdar Jan Ericson, som hade förväntat sig en officiell ursäkt till alla de som drabbats. 

Ministern: "Ser nu över sina rutiner"

Ann Linde konstaterade i debatten: 

– Svenska institutet har uttalat att man brustit i sin hantering av rättsliga och andra aspekter genom att blockera vissa twitterkonton. Myndigheten har numera tagit bort blockeringarna. Jag noterar att Svenska institutet nu ser över sina rutiner kring twitterkontot "Sweden", och jag avser inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Samtidigt välkomnade ministern polisens utredning. 

– Självklart får myndigheterna inte ägna sig åt olaglig verksamhet, vad det än vara månde. Därför är det viktigt att detta fall utreds rättsligt, för att avgöra om myndigheten kan sägas ha ägnat sig åt åsiktsregistrering av twitteranvändares åsikter.

– Svenska institutet har begått ett misstag, och detta har man erkänt. Nu vidtar man åtgärder för att utreda hur misstaget har gått till. Man har bland annat anlitat utomstående rättsexpertis för att göra en oberoende utredning av det inträffade, vilket jag välkomnar.

Expressen har sökt Svenska Institutets generaldirektör Annika Rembe för en kommentar, men hittills utan resultat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.