Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump riktar nytt hot mot Nordkoreas "rocket man"

Donald Trump sa i sitt FN-tal att USA inte har något annat val än att "totalförstöra" Nordkorea om landet hotar USA. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump gör sitt första framträdande i FN:s generalförsamling. Världens ledare håller andan. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kallade Nordkoreas Kim Jong-Un (bilden) för "Rocket man" i sitt FN-tal, och sa att Kim är ute på "ett självmordsuppdrag." Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
USA och Sydkorea har krävt tuffare sanktioner mot Nordkorea så länge landet forsätter utveckla kärnvapen. Men Kina och Ryssland blockerar oftast de hårdaste sanktionerna i FN. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump talade i FN:s generalförsamling i dag och riktade ett nytt hot mot Nordkorea.

– Rocket man (Kim Jong-Un) är på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim, säger han.

Han hotar också med att "förstöra Nordkorea totalt".

USA:s president gick hårt åt Nordkorea i sitt första anförande i FN. Han kritiserade de länder som handlar med, och förser Kim Jong-Uns diktatur med vapen.  

– USA är ett militärt starkt land, med ett stort tålamod. Men om vi tvingas försvara oss och våra allierade då har vi inget annat val än att förstöra Nordkorea totalt. Rocket man (Kim Jong-Un) är på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim. 

– USA är redo, villigt och rustat. Men förhoppningsvis är det här inte nödvändigt. Det här är vad FN handlar om, det här är vad FN står för, säger Donald Trump. 

Han nämnde också Otto Warmbier – den 22-årige amerikanske studenten som suttit fängslad i Nordkorea men skickades hem tidigare i år, svårt sjuk. Ett par dagar efter transporten hem avled Warmbier. 

Hans öde hölls av Donald Trump fram som ett exempel på diktaturens grymhet. 

"Vi kommer stoppa radikal islamistisk terror" 

I talet kritiserade Donald Trump även Iran – hur folket behandlas där och att ledarna stöder terrorgrupper. 

– Vi får inte låta en mördarregim fortsätta med de här förstörande aktiviteterna och utveckla kärnvapen. Men folket i Iran är vad Irans ledare är allra mest rädda för, säger Trump och fortsätter: 

– Vi kommer stoppa radikal islamistisk terrorism. Vi måste förneka terroristerna fristäder och finansiering. Vi måste driva ut terroristerna ur våra länder.

Presidenten tackar Jordanien, Turkiet och Libanon för att länderna tar hand om folk som flytt på grund av konflikten i Syrien. Han säger att USA kommer fortsätta att ge ekonomiskt stöd till flyktinghjälp i närområdet. Det är också dags att få fred i Syrien, menar Trump. 

Trumpanhängare och motståndare drabbar samman i en konfrontation inför presidentens anförande i FN-skrapan i New York. Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Ger en tydlig känga till FN

Senare i talet kritiserar Donald Trump också FN – vilket var förväntat. Allt för ofta har fokus för den här organisationen inte legat på att få resultat, säger han, och håller fram att FN präglas av onödig byråkrati. 

Samtidigt motverkar vissa länder i FN:s råd för mänskliga rättigheter riktig framgång för människor i krisdrabbade länder – enbart av själviska skäl, enligt Donald Trump.

Samtidigt tycker han att USA tar betalar väl mycket för FN:s verksamhet.  

– Vi betalar 22 procent av FN:s totala budget och mer än så. Vi bär en orättvis ekonomisk börda. Men – om FN kan åstadkomma fred – då vore den här investeringen värd det. Många länder befinner sig i konflikt, och vissa länder kommer att hamna i helvetet, säger Donald Trump. 

Donald Trump. Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han tog också upp krisen i Venezuela – och gav en känga åt socialism och kommunism. 

– Vi står med alla människor som lider under de här onda ideologierna, säger Trump, och lägger till att folket i Venezuela förtjänar verklig frihet och demokrati.  

Målet: Starka och självständiga länder

Trump vill se en värld med starka och självständiga länder.   

– Länder som är hem åt patrioter – män och kvinnor som är beredda att offra sig för andra. Vi får aldrig glömma att de hjältar, som slogs mot ondska, för frihet. Om vi inte bygger starka samhällen, så kan ingen annan göra det. 

– Vi kan inte vänta på hjälp från någon annan. Vi måste lösa våra problem. Annars blir vi känsliga för förfall och kriser. 

 

"Måste arbeta tillsammans mot kaos och terror"

Trump inledde sitt tal med att hålla fram att utvecklingen i USA går åt rätt håll. 

– Vår militär kommer snart att vara starkare än någonsin tidigare. Det är helt upp till oss om vi lyfter världen till nya höjder eller låter den gå mot förfall, säger Donald Trump och fortsätter: 

–  Vi måste arbeta tillsammans och konfrontera de som hotar oss med kaos och terror. 

 

Donald Trump i FN-huset med det amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

 

USA – förebild för andra länder

Enligt Donald Trump är USA en förebild för andra länder:

– USA försöker inte trycka vårt sätt att leva på någon annan, utan vill snarare fungera som ett föredöme för andra. 

– Så länge jag har det är jobbet kommer jag försvara Amerikas intressen över allt annat. Våra medborgare har betalat det yttersta priset för att försvara vår frihet, och friheten för folk i många länder representerade här inne, säger Trump och fortsätter: 

– Vi vill ha harmoni och vänskap, inte konflikt och konkurrens. 

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/909818335130525697

– Vi vill se starka och självständiga länder. Vi måste kämpa för fred, rättvisa och för familjer. Gud välsigne alla världens länder, och Amerikas förenta stater, säger Donald Trump avslutningsvis.