Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Mycket lättare att få tillgång till kunskap"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Student Bay är sajten som står för fri kunskap - de ger studenterna möjligheten att ladda hem kurslitteratur gratis genom illegal fildelning på nätet. 

- På det sättet blir det mycket lättare att få tillgång till kunskap, säger Mårten Fjällström, kårpartiet Piratstudenterna, till Uppsala.expressen.se.

Enligt Student Bay är det fel att kalla Sveriges utbildning gratis eftersom studenterna får lägga ner tusentals kronor på bara kurslitteraturen. 

 Fildelningsföretaget anser sig ha samma roll som biblioteken – de har bara förenklat utlåningen genom digital fildelning. 

"För rättvisa lagar"

 ”Vi är inte emot lagar, men vi är för rättvisa lagar”, skriver Student Bay på deras hemsida.

 Mårten Fjällström från kårpartiet Piratstudenterna tycker inte heller att nedladdning av kurslitteratur på nätet borde vara olagligt. 

 – Istället vill vi att upphovsrättslagen ska ändras eftersom det hindrar det här digitala initiativet, säger Fjällström.

Digitalt bibliotek

 Han vill att ett digitalt bibliotek på nätet ska vara möjligt.

 - På det sättet blir det mycket lättare att få tillgång till kunskap, säger Mårten Fjällström.

Håller ni med om att Student Bay står för fri kunskap och information trots att deras verksamhet är olaglig?

 - Ja, eftersom tillgängligheten till information definitivt ökar på det här sättet, säger Mårten Fjällström, som vill att regeringen ska legalisera fildelning så snart som möjligt.

Spar med papper

 En annan positiv fördel med digital nedladdning är att vi miljöaspekten, eftersom vi spar massor med papper genom att erbjuda studenterna kurslitteraturen på nätet – gratis, menar Student Bay.


Av Ellen Persson

 ellen.persson@expressen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.