Fyrverkerier exploderade i folkmassan på torget

Fylla, bråk och misstänkta mordbränder – så var nyårsnatten i Sverige.
Foto: PONTUS STENBERG / PONTUS STENBERG
Folk samlade längs kajerna då 2022 skjuts in med fyrverkerier vid fyren i Nyhamnen i Malmö på nyårsafton.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malmö Stads officiella fyrverkeri.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bråk, fylleri och smällare har dominerat kvällen och natten.

På bilder från Möllevångstorget i Malmö syns hur fyrverkerier skjuts – mitt i folkmassan som samlats.

På flera platser runt om i landet har polisen fått fyrverkerier skjutna mot sig. I Östersund fick en polis uppsöka sjukvård efter att ha fått en raket skjuten på sig. 

– Det har varit mycket folk ute, säger Thomas Paulsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

Runt om i landet firade svenskarna in det nya året. Polisen i flera regioner beskriver natten som relativt lugn, även om en del bråk, fylleri och annat stök har rapporterats.

På flera platser i landet har polisen fått fyrverkerier skjutna mot sig. I Östersund fick en polis en raket skjuten på sig och behövde uppsöka sjukvården för att kontrollera ena örat. 

– Det är oklart om den här fyrverkeripjäsen har avfyrats mot polisen medvetet eller inte. Ingen är i nuläget misstänkt för det här, säger Henrik Fahlén befäl på polisens regionledningscentral till Östersunds-Posten.

Också i Karlshamn avfyrades fyrverkerier mot både polis och andra bilar. En polis blev träffad, men fick inga skador som krävde ambulansvård. Två personer greps.

Strax innan tolvslaget sköt ungdomar i Linköping raketer mot polisen.  

Tonårskille vårdas på intensiven

I Norrköping stickskadades en tonårskille strax efter tolvslaget och han vårdades under natten på intensiven med allvarliga skador, rapporterar Norrköpings Tidningar. Polisen har gripit två personer och utreder händelsen som grov misshandel.

Under natten knivskars en man i Landskrona och polisen utreder händelsen som mordförsök. 

I Limhamn i Malmö har en villa brunnit ner och polisen misstänker att branden kan ha anlagts. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats, rapporterar Sydsvenskan.

Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael Nilsson

På Möllevångstorget i Malmö var det mycket folk på plats för det nya året och ett flertal raketer sköts in i folkmassan. 

– Det har varit mycket folk ute, säger Thomas Paulsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

Under natten har också många raketer skjutits – en hel del på platser och ställen som inte är särskilt lämpliga för det ändamålet.

– Vi har fått in ett 60-tal larm från människor som störts av fyrverkerier sedan 19-tiden i går, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Fyrverkerier har också orsakat en mängd småbränder runtom i landet. 

Brand i villa utanför Malmö.
En villa i Limhamn totalförstördes på nyårsnatten.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sköt fyrverkerier från balkong

Vid halvettiden larmades polisen efter att fyrverkerier skjutits från en balkong i Frösunda i Solna. Strax innan sköts en fyrverkeripjäs in genom ett öppet fönster i en lägenhet i Flemingsberg i Huddinge.

– En person i lägenheten fick lättare rökskador och vi har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Hon beskriver nyårsnatten i huvudstadsregionen som något lugnare än tidigare år, även om tempot för poliserna har varit högt efter tolvslaget.

– I city har det varit väldigt mycket folk ute, och väldigt mycket bilar så det har varit lite kaotiskt i trafiken, men inte så mycket fylleri eller stökigheter inne i city. Utanför stan har det varit lite mer stök med ungdomar som skjutit raketer, fylleri och våld i nära relationer i hemmen, säger Helena Boström Thomas.

Ungdomar har skjutit fyrverkerier och smällare mot andra människor och byggnader, men det fanns vid tretiden inga uppgifter om att någon skulle ha skadats allvarligt.

Polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel efter att ett slagsmål brutit ut vid Älvsjö station och en man fick föras till sjukhus med ambulans. 

”Fylleri och ofog”

I Stockholm var det officiella nyårsfyrverkeriet inställt, men i Malmö och Göteborg samlades folk återigen för att njuta av arrangerade fyrverkerier, vilket dock inte återspeglat sig i fler ärenden hos polisen.

– Det är inte mer samtal än tidigare år. Det känns ganska så lugnt, men det är klart, folk dricker lite för mycket och det blir bråk, säger Ann-Christin Löfstrand vid polisregion Väst. 

– Vi har en hel del fylleri och ofog, det vill säga att folk har smällt raketer där de inte borde smälla raketer, men det är ingenting som är utöver det normala, säger Thomas Paulsson vid polisregion Syd.

En skadad i Eskilstuna

Också polisregion Öst rapporterar en rad incidenter med fyrverkeripjäser och smällare under nyårsnatten. Polisen har fått många rapporter om att personer skjutit raketer och smällare in i folkmassor.

– I Eskilstuna skadades en person av en raket mot ansiktet, oklart på vilket sätt. Många har också ringt in rapporter om att personer skjutit raketer och smällare in i folksamlingar och mot varandra, säger Rasmus Borgström, vakthavande befäl vid Region Öst.

Större bråk i Kristianstad

Vid halvfyratiden uppmärksammade en polispatrull vad som beskrivs som ett större bråk utomhus i Kristianstad. Där fanns också en man i 25-årsåldern som skadats med ett knivliknande föremål. Hur svåra skador han fått är okänt.

Under natten greps också en man i samma ålder misstänkt för grov misshandel.

Här smäller fyrverkerier mitt i folksamlingen

Se bilderna från Möllan i Malmö under nyårsnatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.