Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

My svårt sjuk efter ambulansmissen

My, elva månader gammal, var inte kontaktbar och svårt sjuk i livshotande syraförgiftning.

Nu har förgiftningen släppt – men familjen riktar skarp kritik mot sjukvården.

Föräldrarna hävdar att ambulanssjukvårdarna nonchalerade Mys hälsoläge.

– Det var rent för jävligt, säger hennes mamma Amanda Malm från sjukhuset.

My, elva månader gammal, hade varit krasslig i några dagar.

Men efter ett släktkalas i lördags förvärrades allt.

My började kräkas, och under kvällen blev hon allt blekare och flämtade.

Till slut gick hon inte att få kontakt med, och de anhöriga blev oroliga och ringde 112.

– Jag satt med My i min famn. Då var hon medvetslös. Vi försökte få kontakt med henne, men hon öppnade inte ens ögonen, säger mamman Amanda Malm.

Togs inte på allvar

Två ambulanssjukvårdare från räddningskåren Falck anlände för att hjälpa My. Efter att bland annat ha lyssnat på hjärtat och kollat syresättningen meddelande sjukvårdarna att Mys hälsa inte var i fara, hävdar de anhöriga.

– "Hon är nog bara trött", sa de. "Nej, hon är ju jättesjuk", sa vi. Vi var många där som försökte förmedla att hon inte var som hon skulle.

– Den manliga ambulanssjukvårdaren fick dra upp barnet i sittande läge, och hon vaknade ändå inte, säger Amanda Malm.

Nekades skjuts

Föräldrarna säger att de att vädjade till ambulanssjukvårdarna om att My skulle få åka med dem in till sjukhus, men att de i stället hänvisades till närakuten i Haninge, dit de inte hade möjlighet att ta sig.

– Vi fattade att hon var sjuk, men "hon är nog bara magsjuk", sa de. Vi tänkte att det kanske stämmer med kräkningarna, men man brukar ju inte bli så utslagen. Men det var inte akut tyckte de, säger Amanda.

När de gått, vad tänkte du då?

– Det gnagde i magen, men jag har åkt ambulans många gånger, och alla har varit jättebra. De brukar ha rätt, det är kanske bara vi som är fåniga.

Var kritiskt sjuk

I söndags morse togs dock larmet på allvar, och My med familj fick köras till akuten. Och efter två turbulenta dygn har den lilla flickan konstaterats lida av diabetes.

Den svåra reaktionen var så kallad ketoacidos, syraförgiftning, orsakad av diabetes.

Enligt familjen har Falck själva sagt att de borde ha kontrollerat blodvärdet redan första kvällen, men det är något som Falcks presstalesman Staffan Thore inte kan bekräfta.

– I och med att det är anmält till inspektionen för vård och omsorg så kommer det att utredas om något fel begåtts, säger han.

Enligt honom är all personal på Falck ambulans i Nynäshamn utbildade, och har tydliga rutiner för hur omhändertaganden skall hanteras.

Mer pengar till ambulanserna

Men hos föräldrarna Amanda och Andreas har förtroendet för ambulanssjukvården fått sig en törn efter de dramatiska dygnen.

– Det var rent för jävligt faktiskt, det med ambulansen. Det borde läggas mer pengar på ambulanssjukvården. Och utbildning vore inte fel, så att ingen missar sådana här saker, för det var ju ett solklart fall. Det kunde de ha avgjort genom ett stick i fingret. Vi är ganska chockade.

Förgiftningen har släppt, och My är på bättringsvägen.

Men föräldrarna har ändå en ny verklighet att anpassa sig till.

– Vi kommer att vara kvar på sjukhuset i ungefär en och en halv vecka till för att lära oss mer om diabetes, säger Amanda.