Galna uppfinningen: sexleksaker för kor

En student vid en brittisk konstskola har tagit fram sexleksaker för kor.
Foto: Instagram/ece_t
De innefattar knottriga handskar för veterinärer.
Foto: Instagram/ece_t
Och en större dildo för inseminering.
Foto: Instagram/ece_t

Projektet ”glad ko” kretsar kring att förhöja de procedurer som kossor utsätt för inom ramen för mejeriproduktion.

Designstudenten Ece Tan har tagit fram en serie sexleksaker för nötkreatur.

– Det är något av ett etiskt dilemma, säger Tan till designmagasinet Dezeen.

Sexleksakerna för kossor, som tagits fram som en del av ett examensarbete vid den brittiska konstskolan Central Saint Martins, utgör hybrider mellan traditionella sexleksaker och de verktyg som används av bönderna under mejeriproduktionen.

Det handlar bland annat om en dildo, modell större, som kan användas av bonden i samband med inseminering av en ko. Insemineringen av kor är avgörande för mejeriindustrin, då mjölkproduktionen styrs av att kossan är havande.

Själva mjölkningsapparaten som studenterna tagit fram har både massage- och sugfunktion – och de handskar som veterinären ska bära vid olika undersökningar har försett med knottror, liksom på vissa kondomer.

Skaparen: ”Lättare att förstå kors känsloliv”

Skaparen av sexleksakerna, Ece Tan, uppger för designmagasinet Dezeen att projektet har influerats av forskning om andra arters upplevelser av känslor och njutning. Men också det omvända, att djur kan känna rädsla. Tan argumenterar för att det senare alltför ofta bortses ifrån av konsumenter.

– De visuella och materiella likheterna för de här sexleksakerna gör det lättare för oss människor att förstå oss på kors känsloliv, säger Tan.

Skaparen ser själva att produkterna stannar vid teoriplanet och inte omsätts i praktiken på bred front i djurhållningen.

– Det skulle finnas en risk att vi legitimerar den industriella djurhållningen och gör den trendig, säger Tan.

– Å andra sidan legitimeras det redan, kanske vore det inte så dumt att göra procedurerna mer njutningsfulla när vi ändå håller på. Det är något av ett etiskt dilemma.

Full björnunge räddad – åt för mycket ”knashonung”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.