Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige stoppar resor från Storbritannien

Kraftigt fall på börsen efter coronanyheterna från och om Storbritannien.
Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.
Foto: Martyn Wheatley / TT NYHETSBYRÅN
Bild från London i december. Nu stängs området ner helt igen.
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill se inreseförbud från Storbritannien.
Foto: OLLE SPORRONG
Flygplatsen Heathrow under söndagen.
Foto: AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK / AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inirikesminister Mikael Damberg.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

En ny variant av coronaviruset har fått fäste i Storbritannien och landets hälsominister varnar för att smittan är ”utom kontroll”.

– Alla måste agera som att de är smittade, säger han.

Nu inför Sverige ett inresestopp från Storbritannien.

– Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter.

På lördagen kom besked om att den muterade varianten av viruset står bakom 62 procent av fallen i London, och att den kan vara 70 procent mer smittsam än den tidigare vanliga virusformen.

Nu har hårdare restriktioner rullats ut i områden med störst spridning.

Landets hälsominister Matt Hancock kallar allt en ”förfärlig avslutning på ett otroligt svårt år”, och att det var regeringens ”plikt att agera”.

– Men tyvärr var den här nya virusstammen utom kontroll. Vi måste få den under kontroll och det enda sättet att göra det på är att begränsa sociala kontakter, särskilt i områden med de hårdaste restriktionerna, måste alla agera som om de är smittade, säger han i Sky News-programmet Ridge on Sunday.

Stoppar flyg från Storbritannien

WHO uppger i ett uttalande att länder i Europa nu måste ”dubbla sina åtgärder” för att förhindra smittspridning, rapporterar AFP. Flera länder beslutade snabbt att stoppa resor från Storbritannien.

Moderatledaren Ulf Kristersson skrev på Instagram under lördagen att han tycker att Sverige borde gå samma väg, och att han är ”djupt bekymrad” över situationen. Även Liberalernas ledare Nyamko Sabuni vill se ett inresestopp.

”När det muterade viruset väl är i Sverige är det för sent”, skriver hon på Facebook.

Sverige stoppar resor

Under dagen sa inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar till Expressen att ”regeringen följer frågan” och att de inte utesluter något. Senare på kvällen meddelade Damberg att Sverige stoppar resor från Storbritannien.

Enligt Expressens uppgifter från regeringskansliet har det fattats ett regeringsbeslut.

– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, säger Damberg till SVT Nyheter.

Regeringen ska fatta ett formellt beslut på måndagen, skriver SVT Nyheter.

SAS Sveriges presschef Freja Annamatz säger till TT att flygbolaget ännu inte har fattat några beslut om huruvida deras flygningar från Storbritannien kommer att ställas in.

– Vi har en flight i kväll som landar från Storbritannien, och sedan får vi se hur det blir framåt och värdera det. Men det vi gör är att följa reserestriktionerna som kommer, och det innebär i sin förlängning att vi med största sannolikhet kommer att behöva ställa in resor, säger Annamatz till nyhetsbyrån på söndagskvällen.

Norge: Visa upp negativt coronatest

Norska helsedirektoratet, landets motsvarighet till Socialstyrelsen, har beslutat att alla inresande från Storbritannien ska coronatestas, rapporterar Dagbladet.

– Vi ber om att alla som varit i Storbritannien i loppet av de senaste 14 dagarna, och alla de som nu ankommer till Norge, testar sig för covid-19. Testerna kommer att bli analyserade hos FHI för att upptäcka eventuella nya virusmutationer, säger divisionsdirektören Johan Torgersen, enligt Dagbladet.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns inga bekräftade fall i Sverige av den nya varianten.

– Precis som alla andra länder så kontrollerar vi det genetiska materialet på en andel av alla virus kontinuerligt, och just den här har inte upptäckts i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SR. 

På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten:

”Folkhälsomyndigheten följer och analyserar läget i samråd med övriga EU-länders myndigheter. Besked om den fortsatta hanteringen av frågan meddelas så snart som beslut har fattats.”

Se mer:

Storbritanniens hälsominister reagerade starkt på bilder av britter i full färd med att resa in och ut ur de delar av England där det klargjorts att man ska hålla sig hemma.
Boris Johnson fick det otacksamma jobbet att ställa in britternas jul. Nya restriktioner och uppmaningar presenterades, mycket på grund av en ny variant av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.