Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mutationen fortsätter spridas – England stoppar öppnandet

Stor coronaspridning av indiska varianten sprider oro
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelade under måndagen att England skjuter upp lättandet av coronarestriktionerna.
Foto: JONATHAN BUCKMASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild från ett vaccinationscenter i norra London. Enligt Boris Johnson måste fler få sin andra dos vaccin innan det kan bli tal om att lätta på restriktionerna.
Foto: DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK / DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Deltavarianten av coronaviruset sprider sig snabbt i England.

Nu meddelar premiärminister Boris Johnson att landet skjuter upp det planerade öppnandet med fyra veckor.

– För att göra detta snabbar vi på den andra sprutan för de över 40, precis som vi gjorde med riskgrupperna, så att de får maximalt skydd så snabbt som möjligt, säger han.

Tanken var att England skulle öppna upp igen 21 juni.

Men under måndagskvällen kom Storbritanniens premiärminister Boris Johnson med det dystra beskedet att landet inte kommer att öppna upp som planerat – i stället kommer coronarestriktionerna att förlängas i fyra veckor till den 19 juli.

Enligt Johnson sprider sig deltavarianten av viruset, tidigare kallad den indiska varianten, mycket snabbt i landet. Därför vill han skjuta på öppnandet så att allt fler hinner få sin andra vaccinationsspruta, eftersom preliminär forskning visat att en dos endast ger mycket litet skydd mot varianten.

– Som det ser ut just nu, baserat på de uppgifter jag har just nu, är jag övertygad om att vi inte kommer att behöva mer än fyra veckor och vi kommer inte att behöva gå över 19 juli, säger Boris Johnson och fortsätter:

– Det är otvetydigt att vaccinen fungerar och att vårt stora vaccinationsarbete har satt oss i en bättre position än den vi hade under de tidigare vågorna.

Tagit över i England

Deltavarianten av coronaviruset har länge varit ett stort orosmoln för experterna, då den dels är mer smittsam än det ursprungliga viruset och dels då den första dosen vaccin tycks ge betydligt sämre skydd mot varianten.

I Storbritannien tycks varianten helt ha tagit över, i alla fall om man får tro hälsominister Matt Hancock som förra veckan sa att varianten står för drygt 91 procent av alla nyupptäckta fall, skriver BBC.

Under måndagens presskonferens sa Boris Johnson att myndigheterna just nu ser över möjligheterna för att dela ut en tredje påfyllnadsdos med vaccin till hösten.

”En dos vaccin skyddar sämre mot Deltavarianten”

Virusforskaren om hur oroliga vi ska vara för varianten som sprider sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.