Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mustafa: Skrämmande signal till muslimer i S

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Omar Mustafa.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Efter den hårda kritiken tvingades Omar Mustafa i dag lämna Socialdemokraternas partistyrelse.

Efter beskedet är han själv skarpt kritisk mot partiledningen.

”Partiledningens uppfattning är inte bara beklaglig, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater”, skriver Mustafa i ett brev till TT.

Omar Mustafa har sedan han valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse förra veckan kritiserats kraftigt bland annat för sitt uppdrag som ordförande för Islamiska förbundet.

Han har bjudit in kända antisemiter till en konferens och kritiserats för sin syn på kvinnor och homosexuella.

Efter ett krismöte på lördagskvällen med Stockholms arbetarekommuns ledning och Omar Mustafa kom beskedet att han lämnar sitt uppdrag - efter knappt en vecka.

"Tvingar mig lämna"

Efter beskedet riktar han, i ett brev till TT, skarp kritik mot sitt eget parti:

"Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklaglig, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater. Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet".

Ordföranden i Stockholm, Veronica Palm, som uppmanade Omar Mustafa att avgå, försvarar kritiken i en intervju med Expressen TV.

– Den här senaste veckan har för mig varit beklaglig. Jag har insett att det finns väldigt mycket hat, rasism och islamofobi i Sverige. Jag är skrämd över det som har setts i veckan. Men situationen för Omar Mustafa blev ohållbar, säger hon.

Löfven vill inte kommentera

I övrigt vill inte partiledningen ge några kommentarer:

Carin Jämtin kommer inte kommentera under kvällen, hon kommer kanske att göra det under morgondagen, säger Carin Jämtins pressekreterare Fredrik Persson.

- Stefan Löfven kommer inte ge några kommentarer på detta i kväll, säger pressekreteraren Anne Ekberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.