Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Must ville ha Säpos hjälp efter avslöjandet

Chefsåklagare Tomas Lindstrand.
Foto: Roger Vikström

Expressens avslöjanden om Sveriges misstänkta dubbelspel med USA har retat upp försvarsmakten.

Redan för ett år sedan begärde den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must ett möte med säkerhetspolisen Säpo för att diskutera hur man skulle agera mot tidningen.

Det visar Säpo-dokument som Expressen tagit del av.

Expressen avslöjade den 26 september förra året att en svensk underrättelseofficer misstänkts ha hjälpt amerikanska försvaret med information om tänkbara bombmål i Bagdad.

Reaktionen på avslöjandet blev kraftfull inom Musts högsta ledning och på Försvarsmakten.

Dokument från åklagarmyndigheten som Expressen fått ut efter begäran och sekretessprövning visar nu att Must den 28 september, bara två dagar efter publiceringen, begärde ett möte med Säpo.

Hemligstämplat material

Urban Carlsson, hög chef, på militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, inledde mötet med att förklara för Säpo att den officer som utpekats i artiklarna "inte lämnat ut information till främmande makt på det sätt som artiklarna gör gällande".

Men mötesdokumenten visar att Must egentligen hade en helt annan agenda under mötet med Säpo.

"Must såg allvarligt på publiceringen och Urban önskade råd över hur de skall gå vidare med ärendet", skriver en hemlig handläggare på Säpos utredningsenhet i ett PM till chefsåklagare Tomas Lindstrand på åklagarmyndigheten för säkerhetsmål.

Musts operative chef tog under mötet upp fler exempel på hur Expressen, enligt Must, hade fått tillgång till hemligstämplat material.

Mötet avslutades med att Säpo lovade att ta upp frågan med chefsåklagare Tomas Lindstrand. Must skulle i sin tur "själva diskutera ärendet med sin jurister", enligt Säpos PM.

Musts sätt att resonera om Expressens publicering fick chefsåklagaren Thomas Lindstrand att reagera.

"Tomas (Lindstrand, chefsåklagare, Expressens anmärkning)  vill till Must framföra vikten av inte själva försöka göra några försök att spåra källan", skriver Säpos handläggare i skrivelsen.

Must reagerade starkt

Vid ett möte mellan Must och Säpo den 29 september förra året framfördes chefsåklagarens uppmaning till Urban Carlsson.

- Det poängterades att de själva inte ska eftersöka källan vilket Urban var helt införstådd med, skriver den hemlige Säpo-handläggaren.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand säger att Must, som framgår av det dokument som Expressen i dag kan publicera, reagerade starkt på att tidningen hade tillgång till hemligstämplade uppgifter om det påstådda underrättelseutbytet med USA.

- Det här var en situation som de inte tyckte om helt enkelt och de ville dryfta den. Och då är säkerhetspolisen den naturliga samtalspartnern, säger Lindstrand.

Du inskärper, enligt dokumentet, för Must att de inte ska jaga Expressens källor på egen hand. Ville Must göra det?

- Jag ville försäkra mig om att de visste, vilket de nog gjorde, att man inte får göra så. Jag ville förekomma att sådana tankar tänktes, eller omsattes i praktiken, säger Tomas Lindstrand.

Vägrar svara på frågor

Från Säpo är det locket på när Expressen vill ställa frågor om mötet med Must angående Expressens artiklar.

"Säkerhetspolisen kommenterar inte uppgifter som skulle kunna ha bäring på vår operativa verksamhet", skriver Sirpa Franzén, pressekreterare på Säpo i ett mejl till Expressen.

Urban Carlsson på Must förnekar, via Försvarsmaktens presschef Roger Magnergård, att Must övervägt att jaga Expressens källor.

- Nej, säger han, sånt får vi inte överhuvudtaget tänka oss att ägna oss åt. Det har jag varken haft tanken eller avsikt att göra.

- Om eller när information med försvarssekretess röjs har Must ett ansvar att värdera menet. I det här speciella fallet var det så att vår medarbetare var där för att rådgöra med säkerhetspolisen för att se om det fanns anledning att misstänka en sekretessförlust som överskred ringa men i det som Expressen hade publicerat. Resultatet befanns inte vara av sådan dignitet att det skulle göras nån anmälan, säger Roger Magnergård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.