Must-chefen Gunnar Karlsson i SVT Agenda Foto: SVT
Must-chefen Gunnar Karlsson i SVT Agenda Foto: SVT

Must-chefen: Ständiga attacker från Ryssland

Publicerad

Sverige utsätts ständigt för påverkansattacker från Ryssland.

Det säger Must-chefen Gunnar Karlson i SVT:s Agenda.

– Det är ofta inte den enskilda påverkansoperationen som gör den största skadan. Det riskerar att leda till en allmän misstro mot information, säger han.

Cyberattaker och påverkansoperationer är ett stort hot mot flera länder - däribland Sverige.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen talar Gunnar Karlson, chef gör Militärens underrättelse och säkerhetstjänst, Must, klarspråk om Rysslands försök att påverka Sverige.

– Påverkansoperationer och IT-hot är en del av den säkerhetspolitiska miljön i dag och är ett hot mot oss. De är allvarliga för att de på olika sätt skjuter sig in på demokratins grundvalar och kan påverka demokratisk beslutsfattning, säger han.

 

LÄS MER: Gunnar Karlson sågs själv som potentiell säkerhetsrisk

 

Förfalskade brevet "lätt att avslöja"

Han säger att Must ofta ser påverkansoperationer riktade mot Sverige.

Ett exempel som Must-chefen ger är ett förfalskat brev som påstods komma försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det var lätt att avslöja men tydligt riktat mot Sverige.

– Det är ofta inte den enskilda påverkansoperationen som gör den största skadan. Men det riskerar att leda till en allmän misstro mot information.

 

LÄS MER: Ganska små misstag kan få konsekvenser

 

Ryssland sprider falsk information

Enligt Gunnar Karlson är det oftast främmande stater som står bakom attackerna, men också terrororganisationer som IS.

Och det är ett land som verkligen sticker ut när det handlar om aktioner riktade mot Sverige.

– Den aktör som vi framför allt ser är Ryssland. Det är ganska lätt att säga för många påverkansaktivteter vi utsätts för har en tydlig avsändare, det går att spåra mer eller mindre direkt till Ryssland, säger han.

Påverkansoperationer från Ryssland pågår ständigt, enligt Gunnar Karlson. Intrång i datasystem pågår varje dag.

Must-chefen beskriver hur ryska påverkansoperationer också kan gå till:

– Det kan handla om att sprida falsk information. Det kan handla om att vinkla sanningen, eller trycka på olika argument mer än andra för att skapa en osäkerhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag