Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Must betalade för FOI:s bulvanföretag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Stefan Söderström

Militära underrättelsetjänsten Must tog fram startkapitalet till bulvanföretaget SSTI som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) startade i samband med planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien.

FOI behövde ha kontanter men kunde inte ordna detta självt, något som Must klarade i form av ett lån till FOI, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten bekräftar att pengar förts över till FOI men säger att Must inte visste att pengarna skulle in i bulvanföretaget:

– Det får visa sig i förundersökningen.

"Måste vara försiktig"

SSTI:s grundare Dick Sträng vill inte säga någonting om hur bolaget finansierades annat än att pengarna inte kom från utlandet.

– Jag måste vara försiktig, säger han till TT.

SSTI har alltid ägts till 100 procent av Sträng enligt honom själv. Bolaget finns än i dag men har ingen verksamhet. Sträng har ingen annan förklaring till det annat än att han inte har lagt ner det.

"Inte inom ramen för Musts uppdrag"

Om Must hade vetat att dess pengar skulle användas för att grunda SSTI skulle man rimligen ha haft invändningar enligt Försvarsmakten.

– Medieuppgifterna om finansiering av bulvanföretag är inget som ligger inom ramen för Musts uppdrag eller verksamhetsområde, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten till TT.

 Men varför lånar Must ut pengar till FOI? FOI har väl en egen budget? 

– Must vid Försvarsmakten och FOI är vad som kallas försvarsunderrättelsetjänster som omfattas av samma legala ramverk och inriktning. Det innebär att det är ett nära samarbete myndigheterna emellan. Exakt hur det är utformat och vad det innebär, inklusive ekonomiska förhållanden, är inget vi kan kommentera eftersom det omfattas av sekretess.

"Ingen kännedom"

Enligt Lagersten har Must inte känt till SSTI.

– Must har inte haft någon kunskap om finansieringen, som det har beskrivits i medier, av det här bulvanföretaget. Första gången det här kom till Musts kännedom var när Ekot rapporterade om det.

Det är ingen skillnad i sekretess på ekonomiska transaktioner som inbegriper Must eller FOI enligt Lagersten.

Ingen har förhörts

Ingen har ännu delgivits misstanke, förhörts eller frihetsberövats inom ramen för den brottsutredning kring FOI och bildandet av SSTI som inleddes i förra veckan, säger chefsåklagaren vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, Tomas Lindstrand, som har tagit över utredningen.

Bland annat eftersom fallet ligger några år tillbaka i tiden tror Lindstrand inte att det blir aktuellt att folk kommer att gripas.

– Med gamla saker ska det finnas speciella skäl.

Kan bli Säpo-ärende

Det är inte säkert att utredningen blir ett fall för Säkerhetspolisen, men åklagarkammaren för säkerhetsmål samarbetar i "98–99 procent av fallen" med Säpo enligt Lindstrand.

 Rör ärendet rikets säkerhet? 

– Det är väl det som är en av frågorna, om det rör hemliga uppgifter, som om de kom ut skulle kunna skada rikets säkerhet och då är det ett ärende för Säpo.

Fallet kan förstås också röra relationen till främmande makt.

 Är det ett brott om en myndighet använder offentliga medel till att bilda ett företag utan regeringsbeslut? 

– Om det är så att man måste ha ett regeringsbeslut för att göra det, då kan det vara ett brott, säger Lindstrand, som beskriver juridiken på området som knepig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.