Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Musses hjärta krossades efter uppbrottet: ”Känner skam”

Musses Hasselvalls hjärta krossades efter uppbrottet.
I en inläggsserie på Instagram skriver Musse öppet om sin sorg.
Här är ett av närmare 30 inlägg.Foto: Instagram/@musseh1
Foto: Atilla Yoldas

Musse Hasselvall, 46, har tidigare slagits i boxningsringar, haft nära till ilska och har länge betraktats som en machoman.

Nu visar han något som går emot machokulturen – sårbarhet.

Efter uppbrottet från sin partner i somras har Musse bestämt sig för att öppet dela sin sorg.

– Jag känner någon form av skam över att vara sårbar, säger han.

Inläggen på Instagram talar ett tydligt språk.

”Jag som alltid varit så dålig på sorg. Eller rättare sagt varit bra på att ducka den och har på det här sättet inte kunnat lura någon.”

”Sorg är konsekvent. Stadig. Pålitlig.”

”Det är så kvävande. Så starkt. Övermäktigt. Skammen över att bli lämnad släpper inte taget om mig.”

Han är omgiven av människor på favoritrestaurangen i Stockholm. Ljudet från de andra gästernas samtal dränker nästan Musse Hasselvalls nedstämda röst.

Hans kram är varm.

– Jag har aldrig varit så närvarande i sorgen, säger han.

Plötsligt har alla tillgång till hans dagbok, till ord som tidigare hållits hemliga. Alla de där innersta känslorna som män sällan blottar har Musse nu synliggjort.

Inläggsserien om sorg har fått många män att höra av sig till Musse.Foto: Instagram/@musseh1

Det första inlägget om sorg – som blev till en inläggsserie på Instagram – publicerade Musse Hasselvall i somras, när en relation fick ett plötsligt slut. Känslorna var överväldigande och svåra att hålla inne.

– Jag var helt enkelt väldigt förälskad och längtade efter saker jag aldrig tidigare gjort i en relation.

”Sorgen_21När man längtar till att saknaden går över. När man slutar älska det som redan är förlorat. Tillfällena utan blir till slut längre och fler. Men så åker man dit. Faller ner i den där avgrunden.”

Det kändes som att han inte hade något annat val än att låta sorgeprocessen få bli öppen, menar Musse.

– Det gick inte att dölja min sorg och jag kunde se att folk som jag pratade med ryggade lite på grund av det. När jag skrev om det öppet slapp jag förklara vad som hänt varje gång.

”Män skriver oftare privat”

Musse pekar mot hörnbordet på restaurangen.

– Ibland råkar jag ut för en sån här, säger han och demonstrerar en långsam nick med ett försiktigt leende.

– Som att jag är en del av ett hemligt sällskap. Jag förstår direkt vad det handlar om. Jag har aldrig heller råkat ut för att vilt främmande män kommer fram och berättar om sin sorg eller ger mig en kram för att sen bara gå vidare.

Sorgen efter uppbrottet väckte minnen från tidigare erfarenheter i Musses liv.Foto: Instagram/@musseh1

Reaktionerna, kommentarerna och meddelandena har varit många. 

– Männen skriver oftare privat. De skriver hjärtskärande saker. Majoriteten har handlat om relationer och separationer. Eller brist på kärlek eller att någon har dött, säger Musse.

– Jag tror det finns en slags skam. Jag känner också det kring sorg, att det är ett tecken på svaghet. Men kanske handlar det också om stolthet. Jag känner någon form av skam över att vara sårbar, vilket är skitfjantigt egentligen.

”Har varit för självupptagen och egoistisk”

Musse Hasselvall föreläser och samtalar med män om sårbarhet, fokuserar på mansnormer i den aktuella tv-serien ”PK-mannen” och pratar ofta och gärna om machokultur.

– Jag har tidigare varit jättedålig på att hantera andras sorg. Jag har blivit arg, haft konstiga förhållningssätt och dumma strategier för att komma undan det. Som män kommer vi tidigare i kontakt med ilska och det är accepterat att vi är arga.

”SORGEN_22Jag känner mig resligare. Mer rakryggad än tidigare. Det är som att jag bär min sorg med stolthet. Den som jag alltid tidigare har förknippat med så mycket skam.”


Liksom för många andra män lärde han sig att visa ilska när han varit ledsen eller besviken i tidigare relationer.

– Jag tror många män är bra på att vara omtänksamma och inkännande som ser det som helt normalt att vara det i relationer. Jag har inte varit en sån man, jag har varit för självupptagen och egoistisk.

– Jag har levt i en illusion av att jag har varit befriad från machokultur för att jag har pratat öppet om vissa saker. Jag har svårt att identifiera mig med ”macho” men ... det har jag ju varit. 

Vill att fler män ska öppna sig

Musse har vuxit upp i miljöer där bekräftelse från andra män – chefer och tränare – har varit viktig för honom. Trots det har han vuxit upp med väldigt få killkompisar.

– Vi pratar i dag mycket om mäns svårigheter kring att uttrycka vissa känslor och att de oftare sviker när det blir jobbigt.

Musse vill att fler män ska öppna sig.Foto: Atilla Yoldas

Att skriva öppet om sorg och relationsproblem, få hjälp genom terapi och att rannsaka sig själv är verktyg som har varit och är viktiga för Musse Hasselvalls bearbetning, berättar han.

Han tror att fler män skulle gynnas av att dela med sig av sina känsloprocesser med någon de kan prata med.

– I och med att jag har varit så öppen har jag upptäckt något nytt. Jag vågade inte be om hjälp, men när jag öppnade mig så fanns den där.

Experten: ”Idé om att killar är dåliga på att prata känslor”

Marco Vega, 42, arbetar som sexualupplysare, utbildare och föreläsare. Han är en av initiativtagarna bakom "Mansgruppen" i Malmö, en samtalsgrupp för män med fokus på mansnormer – inte minst när det kommer till relationer.

Marco Vega arbetar dagligen med att förändra destruktiva mansnormer.Foto: Privat

– När det gäller heterorelationer går många killar in i relationer med en påhittad idé om att det förväntas av dem att vara en försörjare och initiativtagare. Det finns också en idé om att killar är dåliga på att prata känslor redan från början, säger han.

Machokultur skapar en dubbelhet i mäns syn på relationer, förklarar Marco Vega.

– Du kan gå in i en kärleksrelation för att få tröst, omtanke och visa dig svag men blir beroende av den relationen för att kunna visa det eftersom det bland killkompisarna tolkas som svaghet och sårbarhet.

Män håller sorgen hemlig

Att män har svårt att prata om känslor i kärleks- eller vänskapsrelationer beror på att män är tränade att visa känslor snarare än att prata om dem, tror Marco.

– Och när vi väl pratar om dem blir det en argumentation i stället för en delning. Vi har, på grund av machokultur, aldrig tränat på att bara dela en känsla och känna den utan att värdera den.

Hur hanterar män sorg i relationer och uppbrott?

– Vi bedövar och begraver sorgen. Den får inte synas, det är något du sköter själv. Vissa av oss blir destruktiva i det och går loss på Tinder för att slippa vara ledsna och besvikna över att det inte blev som vi hoppats. Andra tar till festen och flaskan. Vi gömmer sorgen och behåller ensamhets- och otillräcklighetskänsla för oss själva, säger Marco Vega och fortsätter:

– Det finns inga mediciner eller projekt för att ”fixa” sorgen. Vi måste vara där och känna den och må skit. Processa oss igenom den. Gör vi det med andra är det lättare att bära. Men vi envisas med att göra det själva.

Vad är machokultur?

Machokultur är en samling av normer som berättar hur killar och män förväntas vara. 

 

Normer skapar attityder som leder till att män strävar efter att vara på vissa sätt. Alla påverkas inte likadant men måste förhålla sig till dem på något vis. 

 

Här är några typiska exempel på hur machokulturens normer kan se ut:

Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.

 

Killar ska vara självsäkra och kaxiga.

 

Killar måste vara framgångsrika för att få ett värde, allra mest ekonomiskt.

 

Killar är alltid kåta när det gäller och ska bara ha sex med tjejer.

 

Killar ska vara långa, rakryggade, stabilt byggda och vältränade.

 

Det är ofta okej för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.

 

Källa: Föreningen Under kevlaret.

Med Atilla Yoldas, reporter och Mårten Granlund, grundare av Under Kevlaret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.