Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Muslimer manifesterar mot antisemitismen

Här slår nio unga muslimer ett slag mot antisemitismen i Oslo efter Köpenhamnsdåden.Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Solidaritetsmanifestationen efter terrordåden i Köpenhamn och Paris lockade 1 300 besökare.Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Här slår nio unga muslimer ett slag mot antisemitismen.

På lördagen bildade de en mänsklig sköld utanför synagogan i Oslo.

Solidaritetsmanifestation efter terrordåden i Köpenhamn och Paris lockade 1 300 besökare, skriver norska Dagbladet.

Den senaste tidens terrordåd i Köpenhamn och Paris har haft antisemitiska förtecken.

I båda fallen föll judiska människor dödsoffer för islamistiska terrorister.

På lördagen valde nio muslimer i Oslo att slå ett slag för enighet.

I en solidaritetsmanifestation för de judar som har drabbats och de judar som nu är rädda för fortsatta attentat bildade de en mänsklig sköld utanför synagogan i den norska huvudstaden, skriver Dagbladet.

Står tillsammans

– Det är inte en markering för att beklaga, det är en markering för att visa att vi står tillsammans med dem. Norska judar är rädda för att träda fram. De är rädda för oss muslimer. Vi vill visa att vi känner samma fruktan, och att vi ska stå tillsammans med dem, säger en av initiativtagarna Hajrah Arshad, till tidningen.

Och initiativet gick inte obemärkt förbi. På lördagen deltog över 1 300 människor i manifestationen som nu uppmärksammas i medier över hela världen.

– Vi ville nå så många som möjligt, men att vi skulle nå hela världen hade jag aldrig trott. Jag tror att detta är det största steget jag tagit någonsin. Störst för att vi tar det gemensamt, säger initiativtagaren Mudasar Mehmood, till Dagbladet.

Sjöng gemensamt

När den judiska församlingen lämnade synagogan på kvällen gjorde de det till applåder från de besökande muslimerna.

Utanför byggnaden firades havdala, den judiska ceremonin som markerar slutet av sabbaten och övergången från helgdag till vardag. Folksamlingen stämde in i församlingens religiösa sång.

– Den judiska församligheten är liten. Den judiska minoriteten i Norge är liten, och sårbar. Man skulle inte tro att det existerade antisemitism, med så få av oss. Men det ni gör för oss i dag, sänder en signal till oss om att vi inte är ensamma, sa Ervin Kohn, ledare för den judiska församlingen, till Dagbladet.