Musikproducenten Billy Butt är i Pakistan

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska musikproducenten Billy Butt befinner sig i närheten av staden där Usama bin Ladin dödades.
Han vaknade upp till nyheten och beskriver stämningen som splittrad - många är glada, men samtidigt oroliga för hämndaktioner från al-Qaida.
- Folk är glada men reserverade i sin glädje, säger han.
Usama bin Ladin dödades av amerikanska styrkor i staden Abbotabad. Den svenska musikproducenten Billy Butt befinner sig just nu hos släktingar i Pakistan och berättar att folket är chockade över nyheten.
- Ingen hade trott att han skulle gömma sig där. Staden är centrum för Pakistans militära elitstyrka. Skulle bin Ladin gå ut på gatan skulle hundratals militärer se honom. Det är det sista stället man tror att han skulle gömma sig på, säger han.
- Men samtidigt är det ett bra gömställe för en gammal sjuk man. Det ligger 1200 meter över havet och har ren luft.

Några mil från Abbotabad

Billy Butt befinner sig bara några mil från Abbotabad och besökte staden för tre år sedan. Han säger att den är ungefär lika stor som Göteborg.
- Jag minns den som en ganska sömnig stad, den hade en jättestor bazar som var väldigt exotisk. Det fanns inga västerlänningar och det kryllade av militärer.
Nu snackas det mycket på gatorna i Pakistan. Alla är intresserad av nyheten om att al-Qaidas ledare är skjuten.
- De jag har pratat med tycker det är skönt. Pakistanierna vill ha uppskattning för det här. Man säger att det är omöjligt att amerikanerna skulle kunna genomföra operationen ensamma eftersom de skulle märkas för tydligt.

"Pratat med eliten"

Billy Butt är i Pakistan för att hälsa på släktingar. Hans farbror är en pensionerad flyggeneral i den pakistanska armén och han har träffat flera höga militärer under sin vistelse i landet.
- De jag har pratat med tillhör eliten, och de är glada över det här. Men folk är reserverade i sin glädje. Man är orolig för hämndaktioner och från officiellt håll är man försiktig.
Tror man att al-Qaida kommer försvagas efter det här?
- Enligt min farbror tror man absolut det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag