Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Musikern Olle Holmquist död i sviterna av coronaviruset

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Olle Holmquist (i mitten) spelade många år i James Last Orkester. Han spelade också bakom artister som Frank Sinatra, ABBA och Monica Zetterlund.
Foto: Privat
Foto: Privat

Den mångårige trombonisten Olle Holmquist, 83, är död. 

Holmquist var sjuk i Alzheimers när han smittades av coronaviruset. 

– Olle var chanslös när viruset slog klorna i honom, säger systersonen Michael Jonsson.

Olle Holmquist arbetade som musiker hela sitt liv och reste jorden runt för sina framträdanden. Han spelade trombon bakom bland annat Frank Sinatra, Quincy Jones och ABBA. 

Hemma i Sverige spelade han bland annat bakom Monica Zetterlund och Tommy Körberg, ingick i Melodifestivalens orkester och senare även i Allsång på Skansens orkester.

När Olle Holmquist smittades av coronaviruset på vårdhemmet som han bodde på var han sjuk i Alzheimers sjukdom, berättar Olles systerson Michael Jonsson. 

– Han hade Alzheimers och bodde på ett vårdhem där man fick in i corona, så i lördags fick Olles hustru veta att han var smittad. 

Olle Holmquist blev 83 år gammal.
Foto: Privat

”Han var väldigt generös” 

Sedan gick det fort. Natten till torsdagen avled Olle Holmquist. 

– Det är fruktansvärt med den här sjukdomen som drabbar de svagaste i samhället. Olle var chanslös när viruset slog klorna i honom eftersom han var ganska svag. 

Michael Jonsson beskriver en varm och generös morbror, som stod honom nära och var hans förebild. 

– Han var en slags artig, belevad och trevlig människa. Han hade levt hela sitt liv i artistvärlden och var så klart präglad av det, säger Michael.

Michael berättar om en morbror som drog med honom på roliga inspelningar och konserter – och som överraskade honom rejält när Michael övningskörde i tonåren. 

– Tänk dig själv att inte ens vara 18 år och övningsköra vanligtvis med sin pappas Volvo i vanliga fall och helt plötsligt kom han och erbjöd sin sportbil med 400 hästkrafter att köra i. 

Olle Holmquists änka har godkänt att Expressen publicerar namn och bild.

LÄS MER: Hit kan du vända dig med dina frågor om corona

LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.