Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Musiker död av populärt pulver: "Som 60 Red Bull”

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Lachlan Footet fick en akut koffeinförgiftning, drabbades av en hjärtattack och dog. Foto: Facebook/Privat
Lachlan Foote blev bara 21 år. Foto: Facebook/Privat

Det populära pulvret används för att prestera bättre under träningen. 

Men kan också vara dödligt. 21-årige Lachlan Foote blandade sin egen shake inför sin träning – men föll ihop på golvet och dog. 

– Det är lätt att tänka att träningstillskott inte är farligt. Men om du blandar dina egna pulver med matskeden hemma är det lätt att överdosera, säger Ian Musgrave till nyhetssajten news.com.au.

Lachlan Foote var 21 år gammal när han föll ihop på golvet i sitt familjehem i Blackheath  i Australien. 

Det var nyårsdagen 2018 och Lachlan hade precis gjort en proteinshake där han bland annat haft i koffeinpulver, utan att veta hur farligt det kan vara för kroppen. Plötsligt fick han en akut koffeinförgiftning, drabbades av en hjärtattack och dog. 

Dagen efter skulle han fylla år.

Läkaren inte förvånad

Läkaren Ian Musgrave, forskare i molekylär farmakologi och föreläsare vid Adelaide Medical School, säger till news.com.au att dödsfallen inte förvånar – och experter varnar för riskerna när det är så lättillgängligt med rent koffein. 

– Den här sortens berättelser förvånar mig inte, är jag rädd. Tanken på att man kan köpa rent koffein och skeda upp det utan kontroll, instruktioner eller varningar är skrämmande. Det är galet att det är så lättillgängligt.  

Lachlan Foote blev bara 21 år. Foto: Facebook/Privat

Obegränsad som livsmedel

När koffein används som aromämne får det endast tillsättas i vissa livsmedel i begränsade mängder, enligt EU-regler. Som maximalt 150 milligram per kilo i alkoholfria drycker. 

Men när koffein inte används som aromämne, utan som ingrediens, finns det inte några angivna gränsvärden för hur mycket som får ingå i livsmedel. Därför kan ren koffein säljas i både pulver och tablettform i stora mängder. 

På internet går det snabbt att köpa en påse koffeinpulver, helt problemfritt. För 377 kronor kan man beställa ett kilo rent koffeinpulver från Storbritannien till Sverige. 

– Det är lätt att tänka att träningstillskott inte är farligt. Men om du blandar dina egna pulver med matskeden hemma är det lätt att överdosera och vi kan se att många orts problem uppstår, säger Ian Musgrave till nyhetssajten.

”En tesked som 60 Red Bull”

Att dö av koffeinförgiftning är ovanligt, en kopp kaffe innehåller runt 80 till 100 mg koffein. Men när men själv kan köpa stora mängder ren koffein och själv dosera ökar risken för misstag – som kan ha dödliga konsekvenser, enligt läkaren. 

– En tesked ren koffeinpulver innehåller runt fyra gram koffein, vilket är i zonen där man kan förvänta förgiftning, säger Musgrave. Det är som att dricka 50 koppar kaffe på en och samma gång, eller 60 burkar av den mycket koffeinrika energidrycken Red Bull, säger Ian Musgrave.

Symptomen vid koffeinförgiftning på den lägre skalan inkluderar hjärtklappning, oro, muskeldarrningar, magproblem och sömnproblem.

– Därifrån kan det eskalera till yrsel, illamående och ångest. Mot den högre skalan kan vi se krampanfall och hjärtarytmi förekomma. Och i värsta fall har vi sett dödsfall från hjärtattack eller stroke, fortsätter läkaren. 

I både Australien och runtom i världen har det de senaste åren rapporterats om unga som drabbats av dödliga koffeinförgiftningar – både genom feldosering av koffeinpulver och av att de fått i sig för mycket koffein genom energidrycker och läskedrycker. 

LÄS MER: 16-åring dog av en överdos koffein – hade druckit läsk, kaffe och energidryck