Musik gör ditt barn smartare

Publicerad
Uppdaterad
Bränn inte barnens blockflöjt!
Även om den gör dina öron trötta kan den göra barnen smartare.
Albert Einstein var dålig i skolan tills hans mamma gav honom en fiol. I takt med att han lärde sig spela förbättrades hans betyg. Nu visar forskning att hans mamma gjorde rätt. - Man kan se positiva effekter på hjärnan hos pianister som övat från tidig ålder, säger Jan Fagius, docent och överläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hjärnan stimuleras Undersökningar av hjärnan har visat att bland annat minnescentrum och hörselcentrum stimuleras - rent fysiskt - av musicerande. Men han kan ändå ge belägg för att musik kan ha en positiv inverkan. - Några slumpvis utvalda klasser i en skola i Schweiz fick utökad musikundervisning, från två till fem timmar i veckan. I stället blev de av med lika många timmar matte och modersmål. Efter tre år visade det sig att musikklasserna klarade de andra ämnena lika bra som de vanliga klasserna - trots färre antal timmar. Dessutom hade de utvecklat en bättre social förmåga än de övriga. FAKTA/Musik och hjärnan
 • Fingerrörelserna hos en person som spelar ett instrument aktiverar flera centra i hjärnan, bland annat det som styr minnet.
 • Ett aktivt musikutövande involverar och stimulerar minst sex områden i hjärnan: Hjärnbryggan, hörselcentrum, hjärnbalken, limbiska systemet, pannloben och hjässloben.
 • Hjärnskanningar hos musiker har visat på stor aktivitet i hjässloben, där våra sinnesintryck samlas till en helhetsuppfattning.
 • De flesta forskare är i dag överens om att den så kallade "Mozarteffekten", som går ut på att man skulle bli smartare genom att bara lyssna till musik, inte fungerar. Källa: Illustrerad Vetenskap

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag