Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Museianställd frias från häleri av mynt

Ett av de största kulturarvsbrotten i svensk historia
Kungliga Myntkabinettet i centrala Stockholm.Foto: Ola Myrin / Kungliga Myntkabinettet
Karta över mynt från Kungliga Myntkabinettet. Foto: Polisen

En tidigare anställd vid Kungliga myntkabinettet frias från anklagelserna om häleri av mycket värdefulla mynt från museets samlingar.

Bakom åtalet mot mannen låg en omfattande inventering av Myntkabinettet, som inleddes redan 2013 och visade att svenska föremål till ett värde av närmare 6 miljoner kronor saknas i samlingarna. Därtill är utländska mynt, värderade till knappt 20 miljoner kronor, borta. 2017 dömdes en annan tidigare anställd för stöld från kabinettet.

I det nuvarande fallet har mannen och åklagaren varit överens om att han sålt de aktuella föremålen. Men medan åklagaren hävdat att de genom tekniska undersökningar kan härledas till föremål som saknas vid Kungliga myntkabinettet, har 45-åringen gjort gällande att mynten och polletterna han sålt är ärvda eller köpta från andra myntsamlare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.