Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Museerna du inte får missa på semestern

Regalskeppet Vasa.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Intresserad av teknik och experiment eller konst och historia?

Vad du än är nyfiken på så är det lätt att hitta ett spännande museum i Stockholm som är en av de museitätaste städerna i världen.

Här är fem tips på museer att upptäcka i huvudstaden.

Det finns alltid ett nytt museum att upptäcka i Stockholm som har totalt omkring hundra museer.

Stadens äldsta museum är Livrustkammaren som ligger i Stockholms slott och som räknas som museum från 1628, men har flyttat runt och varit på olika platser fram till 1978 då det hamnade i de nuvarande lokalerna i Slottet. Stockholms allra nyaste museum är Vikingaliv på Djurgården som invigdes så sent som den 29 april i år.


LÄS MER: Stor guide – allt du behöver inför Lisebergsbesöket 


Här listar vi fem spännande museer:

Vikingaliv

Djurgårdsvägen 48

Det nya museet låter besökarna uppleva vikingatiden på ett "pedagogiskt, lekfullt och interaktivt" sätt. Utställningen bygger på historiska fakta kombinerat med de senaste forskningsrönen om vikingarnas historia. 

Bland annat får du lära dig hur vikingarna bodde, vad de odlade och hur de reste. Här finns en viking i naturlig storlek som skapats med hjälp av dna från ett bevarat skelett på Sigtuna museum.

Sceneri ur Vikingafärden Ragnfrids Saga på nya museet Vikingaliv
Foto: Vikingaliv

Sven-Harrys konstmuseum

Eastmansvägen 10-12 

Byggnaden skimrar i mässing och ligger alldeles vid Vasaparken. Här finns konsthall, museum och restaurang, men här ryms även bostäder. Museet ägs och drivs av en stiftelse. Konsthallen omfattar lokaler både på entréplanet och på fjärde våningen. Både samtida och klassisk konst visas.

Udda och intressant är att en kopia av byggästaren Sven-Harry Karlssons tidigare hem, 1700-talsgården Ekholmsnäs, har byggts på taket där det omgärdas av en terrass med skulpturer. I hemmiljön visas nordisk konst.

Sven-Harrys "hem" omgärdat av takterrassen
Foto: Per Myrehed/Sven-Harrys konstmuseum

Fotografiska

Stadsgårdshamnen 22

Här i den stora tegelbyggnaden nära Slussen visas fotografi av stora svenska och internationella fotografer, men även verk av nya namn ges plats i utställningarna. Varje år görs 15-20 stora utställningar. Här finns även kafé och restaurang och Fotografiska ordnar även fotokurser och konserter.

Matsal och kafé har stora panoramafönster och det är en fantastisk utsikt över vattnet, Djurgården, Skeppsholmen och Gamla stan.

Fotografiska museet
Foto: Fotografiska/JennyHammar

Vasamuseet

Galärvarvsvägen 14

Vraket efter regalskeppet Vasa bärgades1961 efter att ha legat 333 år på havsbotten. Innan Vasamuseet invigdes 1990, visades skeppet i en lokal kallad "Wasavarvet" några hundra meter från nuvarande museum. 

Vasa är världens enda bevarade 1600-talsskepp.Uställningarna visar livet ombord på Vasa, om bärgningen och hur livet såg ut under 1600-talet. För barn finns en rad spännande upplevelser som "Segla ett skepp".

Regalskeppet Vasa.
Foto: Yanan Li

Tekniska museet

Museivägen 7

Gillar du att upptäcka och experimentera? Möjligheterna är stora på Tekniska museet som är både museum och science center. Här kan både barn och vuxna ha fullt upp med spännande aktiviteter i flera timmar. Hälften av de 300 000 besökarna per år är barn och unga.

Avsikten är att "göra världen mer begriplig" och museet vill vara "alla små geniers favoritställe". Museet har ett nationellt uppdrag att ansvara för landets tekniska och industrihistoriska kulturarv.

Tekniska museet i Stockholm erbjuder spännande upplevelser både för barn och vuxna.
Foto: Anna Gerdén

LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.