Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Musa Njie, 39, jagades för våldtäkt – gripen i Tyskland

Musa Njie är dömd för våldtäkt av en medvetslös kvinna i Örebro.
39-årige Musa Njie har gripits i Tyskland efter att ha dömts för våldtäkt.
Foto: Europol
Foto: Europol

39-årige Musa Njie dömdes 2019 för våldtäkt av en medvetslös kvinna i Örebro, men flydde från straffet. 

Polisen har efterlyst honom internationellt.

Nu är han gripen i Tyskland, efter att polis slog till mot ett asylboende. 

Sommaren 2018 våldtog Musa Njie en medvetslös kvinna i Örebro. I samband med att han konfronterades av kvinnans vänner med vad han gjort gjorde han sig också skyldig till misshandel. 

Domen mot honom föll i Göta hovrätt för mer än ett år sen. 39-åringen, som är medborgare i Gambia, dömdes då för våldtäkten, två fall av misshandel och ringa narkotikabrott. 

Straffet blev två år och tre månader i fängelse, och tio års utvisning från Sverige. 

Efter att han flytt har polisen efterlyst honom internationellt, och i TV3 Efterlyst. Tack vare det inkom tips som pekade på Tyskland. 

Greps i Tyskland

Efter en tid hittade tysk polis Musa Njie på ett asylboende i södra Tyskland. Han hade då bytt identitet och sökt asyl i Tyskland under annat namn.

Polisen grep honom strax innan midnatt på fredagskvällen. Nu väntar en utlämningsprocess innan Musa Njie kan föras till Sverige för att avtjäna sitt straff.

– Av respekt till brottsoffret och det lidande den personen gått igenom är av stor vikt att gärningsmannen avtjänar det straff han är dömd till. Inga brottslingar som begår brott inom Europa ska tro att de kan känna sig säkra för att de lyckas byta identitet och passera några gränser till ett annat Europeiskt land, säger en polisinspektör vid Fast-gruppen. 

Det här är Fast-gruppen och så tipsar du

FAST-gruppen (Fugitive active search team) är specialiserad på att spåra personer som är internationellt efterlysta av svenska eller utländska myndigheter för lagföring eller för att avtjäna fängelsestraff. 


Tips kan lämnas direkt till Fast-gruppen på telefonnummer 010 563 55 40 alternativt FAST@polisen.se.

Mer krim: Så blev ”spökmannen” en av Sveriges värsta våldtäktsmän

Jordanis Kouroutsidis åtalas på nytt efter misstänkt våldtäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.