Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mursal Isa utsattes för drev efter SR:s misstag

Mursal Isa, MP.
Foto: Miljöpartiet
Politikern utsattes för ett drev efter en publicering från Sveriges Radios somaliska redaktion.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

MP-politikern Mursal Isa utsattes för ett hotfullt drev efter en publicering från Sveriges Radios somaliska redaktion som påstod att Isa sagt i Uppdrag Granskning att ”somalier” inte vill jobba eller lära sig svenska. När han bad Sveriges Radio om rättelse fick han inget svar.

– Det här får inte förekomma i offentligt finansierad media. Journalistiken ska hålla måttet, säger han.

Dalapolitikern Mursal Isa, 40, ordförande i kultur- och bildningsnämnden och andra vice ordförande i regionfullmäktige, har med stort intresse följt avslöjandena från Doku och Dagens Nyheter kring Sveriges Radios felaktiga översättningar och hur de drabbat KD-politikern Ebba Busch.

Själv råkade han ut för en snarlik händelse i slutet av januari, men har ännu inte fått svar från ansvariga vid SR.

Mursal Isa medverkade i SVT Uppdrag Gransknings program från hemstaden Borlänge, där han riktade kritik mot hur ett parallellsamhälle fått växa fram i stadsdelen Tjärna Ängar, Sveriges nordligaste utsatta område.

”Världens drev”

Isa var noga med att inte peka ut någon särskild grupp.

Men det gjorde Sveriges Radios somaliska redaktion, som i ett inslag publicerat 26 januari i år berättade för lyssnarna att Mursal Isa specifikt pekat ut somalier och sagt att de varken vill jobba eller lära sig svenska.

– Det blev världens drev mot mig i den här målgruppen, säger Mursal Isa. Det var skrämmande. Jag fattade ingenting – hur kan man göra ett så stort fel?

– De påstod att jag nämnde etnicitet, men det har jag inte gjort och har inget intresse att göra det heller. Jag ville bara förklara ett samhällsproblem.

Isa säger att han så fort han blev varse om felet skickade flera mejl till somaliska redaktionen vid Sveriges Radio, och även hade personlig kontakt med en medarbetare vid redaktionen som intervjuade honom i en annan fråga, och bad denne att lyfta frågan.

Men ingen hörde av sig till honom med svar.

Har inte fått förklaring eller ursäkt 

Expressen har tagit del av det mejl han skickade till Sveriges Radio en vecka efter att den felaktiga publiceringen gjorts (se faksimil). Då hade ingen åtgärd vidtagits.

Publiceringen ändrades senare av Sveriges Radio, som läste in nyheten på nytt. Men det framgår inte av hemsidan att inslaget har korrigerats, och vad den tidigare felaktigheten bestod i. Isa har varken fått förklaring eller ursäkt.

Han känner inte förtroende för Sveriges Radios journalistik efter det inträffade.

– Jag tycker att journalistiken brister. Istället för att rapportera opartiskt så upplevde jag att det fanns en tydlig partiskhet. Som om de ville företräda målgruppen i stället för Sveriges Radio.

Tar på sig ansvaret

Gaby Katz, redaktionschef för Radio Sweden, tar på sig ansvaret för det inträffade. Hon säger att Mursal Isas önskan om rättelse borde ha besvarats.

– Jag som redaktionschef har ingen möjlighet att själv granska allt som publiceras, vilket jag inte har möjlighet att göra oavsett språk. I det dagliga arbetet leds arbetet av arbetsledare precis som vid alla redaktioner. Men jag har både reportrar och arbetsledare som kan språken som jag kan diskutera detta med. Och uppmärksammas jag på ett fel kommer jag också att diskutera det med dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.