Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Murhafs succé – har sålt majblommor för 1,9 miljoner

Följ Di TV:s sändning.
Murhaf, 11 år, säljer majblommor.

11-årige Murhaf möts av fina ord, hyllningar och beundran efter att han sålt majblommor för över 1,9 miljoner kronor.

– Jag vill köpa ett uppehållstillstånd, men det går inte, säger han.

Men mitt i glädjeyran tittar nu hans nära på att polisanmäla kommentarer riktade mot pojken.

Ett fullkomligt oacceptabelt beteende”, skriver SD i ett uttalande.  

Elvaårige Murhaf har blivit vida uppmärksammad för sin försäljning av majblommor, något som först uppmärksammades av Sydsvenskan. 

På måndagskvällen vid 20-tiden berättar en stolt Murhaf att han då sålt för över 500 000 kronor, fått drygt 47 000 kronor i dricks och själv tjänat 97 461 kronor. Försäljningen tar slut på tisdag om en vecka.

– Det är jättehärligt att jag är på en halv miljon. Det känns jättebra. 

På tisdagen hade Murhafs insamling nått 1,9 miljoner. Insamlingen finns även digitalt, och har nu fått stor spridning, vilket gör att det alltså inte bara handlar om fysisk försäljning som det gjort tidigare.

– Det är ju helt otroligt! Vi är chockade och överväldigade, för vi har aldrig varit med om detta tidigare. Barnen brukar sälja för tusen kronor, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell till TT.

”Ska spara jättemycket”

Och Murhaf är säker på vad han vill göra med pengarna. 

– Jag ville köpa ett uppehållstillstånd, men det går inte. Jag ska köpa nya kläder, skor och en mobil. Två par Jordans och två nya outfits. Sen ska jag spara jättemycket. 

Murhaf, som fyller 12 i juni, bor med sin mamma och två syskon i skånska Glimåkra. Han är född i Sverige, men familjen är asylsökande och det är ovisst hur framtiden ser ut, berättar asylsamordnaren Leila Orahman. 

Hon har lärt känna Murhaf och hans mamma och när de träffades i torsdags så märkte hon att Murhaf var lite nere. 

– Jag frågade vad som hänt och då berättade han att han hade försökt sälja majblommor på byn, men att det inte gått så bra och att han hade stött på några otrevliga vuxna. Då köpte jag några av honom och tog ett kort för att lägga upp på Facebook, så att fler kunde köpa. 

Leila Orahman.
Foto: Privat

Stor spridning 

Inlägget fick enorm spridning och majblommorna såldes i en rasande takt. 

Klasskompisarna tycker att det är coolt och mamma är jätteglad för det som har hänt, berättar Murhaf. De senaste dagarna har han fått massor av fina kommentarer och pepp. På byn känner folk igen honom och hans mamma, och flera ringer och gratulerar.

Leila Orahman säger att responsen har fått Murhafs självkänsla att växa. 

– Det är jättefint. Det gör så mycket för både honom och hans mamma. Detta gör verkligen mycket för deras tro på Sverige, de har sett att det finns goda krafter. Det finns de som inte känner Murhaf som stöttar honom. 

Rasistiska kommentarer 

Men på sociala medier har två rasistiska kommentarer fått stor spridning. De rasistiska kommentarerna är skrivna av kvinnor som är medlemmar och har engagerat sig i Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna skriver i en kommentar att det är ”ett fullkomligt oacceptabelt beteende”. 

De skriver vidare: 

”Vårt medlemsutskott är informerade. De kommer nu att titta närmare på ärendet och hantera det enligt vår interna ordning”. 

I vart fall den ena kommentaren kommer att polisanmälas, säger Leila Orahman.  

– 99 procent av det vi nås av är bara ren och skär kärlek. Men jag trodde inte man kunde vara så grov i munnen mot ett barn. Jag tänkte kanske att de kunde gå på mig, för att jag är med på bild med slöja. Men jag trodde inte att man kunde sjunka så lågt att man ger sig på ett barn. 

TV: Vild polisjakt mitt bland solande turister på Mallorca


Dramatiska båtjakten utanför kusten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.