Foto: Reuters
 Foto: Reuters

Murens fall – firandet i gång

Publicerad
Uppdaterad
Med nostalgiska tillbakablickar i ett gråkallt Berlin inleddes på måndagseftermiddagen firandet av årsdagen av murens fall.
På den gråmålade järnbron Bornholmer Brücke, en gång en av flera gränsstationer vid muren, räknade förbundskansler Angela Merkel upp kända och okända hjältar som hjälpte till att rasera muren – och som alla kommit till Berlin för att fira att det är 20 år sedan Berlinmuren vittrade sönder.
Alla tycktes ha samlats på den gamla järnbron, från förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov och förre solidaritetsledaren Lech Walesa till den bitske trubaduren Wolf Biermann. Och säkert många av de mer okända östtyska medborgare som hösten 1989 vågade sig ut i massdemonstrationer över hela det dåvarande DDR och visade de östtyska ledarna vilka som var folket.
- Ni var de modiga och det glömmer vi lätt i dag, sade Merkel och fortsatte:
- Kvällen den 9 november var en dröm som gick i uppfyllelse. Många spelade en roll. Men det hela hade inte varit möjligt utan den modiga befolkningen i DDR.

Reinfeldt: Fantastiskt att få uppleva

- Detta är Europas återförening. Det som var en kil av demokrati blev ju ett Europa i demokrati, kommunismens sammanbrott, det bästa som har hänt för miljön, ekonomin och friheten på vår kontinent under min levnadstid, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT och andra svenska medier i samband med firandet i Berlin.
- Jag var i begynnelsen av min politiska gärning. Jag kände mig som om jag blev flera meter lång och växte i min politiska övertygelse. Att riva ned ett kommunistiskt förtryck var naturligtvis fantastiskt att få uppleva, säger han om sin egen upplevelse av den 9 november 1989.
- Jag satt lycklig med tårar i ögonen och följde detta fantastiska på tv. Och jag tror alla vi som såg det förstod att detta är världshistoria. Det var unikt, därför att alla var så inställda på att förtrycket skulle bestå, att vi skulle ha ett delat Europa.

Fyra segrarmakter på plats

I strilande regn ledde förbundskansler Angela Merkel de församlade ledarna, bland dem Rysslands Dmitrij Medvedev, genom Brandenburger Tor då högtidligheterna kring 20-årsminnet av Berlinmurens fall kulminerade på måndagskvällen. Brandenburger Tor låg tidigare på gränsen mellan dåvarande Öst- och Västtyskland.
Andra i processionen var Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Storbritanniens premiärminister Gordon Brown. Utrikesminister Hillary Clinton representerade USA. Därmed var alla de fyra segrarmakterna i andra världskriget på plats.
Tidigare under firandet hade Merkel och Sovjetunionens förre ledare Michail Gorbatjov tillsammans vandrat genom den forna gränsövergång där hundratals glädjerusiga östtyskar två årtionden tidigare stormade fram genom den öppnade gränsen.
Via videolänk framförde också USA:s president Barack Obama överraskande ett budskap till Berlin och de deltagande i ceremonin. Han förklarade att "tyranniet kunde inte ha fått en bättre skrapa, friheten inte en starkare bekräftelse" än när muren föll.

Muren föll igen

Strax efter 20.30 på måndagskvällen knuffade Lech Walesa, tidigare revolutionsledare i Polen och senare landets president, omkull den första av de stora dominobrickor som rests i Berlins centrum för att genom sitt fortplantade fall symbolisera sovjetimperiets och det kommunistiska östblockets sammanbrott.
Dominoraden, ett tusental frigolitskivor drygt två meter höga, löpte längs den gamla murens sträckning genom centrala Berlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag